Sunday, March 15, 2009

Ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αθώωση του Παντελεήμονα;

Δείτε το και στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_7251.html

Δεύτερη βδομάδα της Σαρακοστής, μιας περιόδου όπου οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα με νηστεία, προσευχή και καθαρισμό της ψυχής τους, το τελευταίο που περίμενε κανείς ήταν από τη διοικούσα εκκλησία να συμμετέχει στο σκανδαλισμό των πιστών...

Κι όμως έγινε κι αυτό. Μάθαμε την Τρίτη το πρωί ότι ένας (πρώην) μητροπολίτης που έχει καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο και είναι στη φυλακή, που όλη η Ελλάδα έχει ακούσει πώς προτιμάει να χρησιμοποιεί τις λαμπάδες, που έχει κάνει δηλώσεις που θα ζήλευε σύγχρονος golden boy (“δύο δισεκατομμύρια μάζεψα για τα γεράματά μου, πολλά είναι;”) ΔΕΝ σκανδαλίζει το ποίμνιο... Η διαρκής Ιερά Σύνοδος τον αθώωσε προκαλώντας την οργή κλήρου και λαού. Και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλοί έχουν βρει ευκαιρία από κάποια σκάνδαλα και αναφέρονται στη σχέση κάποιων "μοναχών" με την παιδεραστία, κάνοντας απαράδεκτες γενικεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες (ο Θεός να τους συγχωρέσει) Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.

Ευτυχώς βρέθηκαν πέντε Ιεράρχες που είπαν όχι στις μεθοδεύσεις. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.
Θαρραλέα και Ηρωική υπήρξε και η στάση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μόλις έμαθε την άθλια αυτή απόφαση αφήνοντας αιχμές τόσο για την απόφαση όσο και για πρόσωπα της Ιεράς Συνόδου αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο (Δείτε την επιστολή του εδώ). Περιμένουμε να εμμείνει στην απόφασή αυτή και να μη δεχθεί να γυρίσει στη θέση του τοποτηρητή.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι κάνει για όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος; Διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι λυπάται γι αυτή την απόφαση. Τίποτε άλλο. Έτσι πολλά ΜΜΕ τον έχουν ήδη "αθωώσει" και ρίχνουν το φταίξιμο μόνο στους "7".

Κι όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει!
1) Γιατί δεν παραπέμπει το θέμα στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, όπως μπορεί (του το λέει και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην επιστολή του);
2) Γιατί δεν έφερε το θέμα στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, όπου σίγουρα η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αλλά προτίμησε να το περάσει στα μουλωχτά στην τακτική Ιερά Σύνοδο;
Σε αυτά τα ερωτήματα πολύ φοβάμαι ότι δε μπορεί να απαντήσει ο Μακαριότατος...
Υπάρχει καιρός όμως ακόμα. Ας πράξει τώρα! Η θέση του δεν του επιτρέπει να αφήσει αυτή την υπόθεση να κηλιδώσει ακόμη περισσότερο το κύρος της Εκκλησίας. Την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής την φέρει κυρίως ο Μακαριότατος! Διαβάστε Περισσότερα!

Δεν έκαναν καθηγήτρια τελικά την Αννα Παναγιωταρέα

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί δεν είχαμε χρόνο, παρά το γεγονός ότι "έπαιξε" σε πολλά blogs. Με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες αναρτήσεις κινούνταν σε λάθος γραμμές και έδειχναν πως οι συγγραφείς τους δεν είχαν ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο.
Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πάντως, τελικά η κ. Παναγιωταρέα δεν έγινε καθηγήτρια Α΄ Βαθμίδας. Ήδη κάποια blog πανηγυρίζουν (indymedia κ.λ.π.) και κάποια άλλα έχουν ταχθεί με το μέρος της (taxalia). Βλέποντας κανείς όσους εναντιώθηκαν με την εκλογή της ως καθηγήτρια, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το έκαναν (είδαμε αναρτήσεις για αυταρχικότητα, αυστηρότητα στη βαθμολογία και άλλα αστεία πράγματα) θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει αντιπάλους της όσους ευθύνονται για το χάλι των ελληνικών Πανεπιστημίων, επομένως μάλλον κάνει σωστά τη δουλειά της. Όμως εμείς δεν ξέρουμε τον ακαδημαϊκό βίο της κ. Παναγιωταρέα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί πράγματι να κάνει καλά τη δουλειά της, μπορεί και όχι.
Μερικοί μίλησαν ακόμη και για χρήματα. Το taxalia (εδώ) απεκάλυψε ότι ο μισθός της είναι πενιχρός, οπότε τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Όμως πολύ λίγοι αντιμετώπισαν το ζήτημα στη σωστή του βάση. Η επιστημονική κατάρτιση της κ. Παναγιωταρέα (αναφερόμαστε στις δημοσιεύσεις της σε επιστημονικά περιοδικά και την γενικότερη ερευνητική της σταδιοδρομία) δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση μια θέση καθηγητή Α΄ βαθμίδας σε κανένα πανεπιστήμιο κάποιου επιπέδου, ειδικότερα στο συγκεκριμένο τμήμα. Το διδακτορικό της κ. Παναγιωταρέα μόνο αμυδρή σχέση μπορεί να έχει με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (Θυμίζουμε ότι η Διδακτορική διατριβή της έγινε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης). Δεν αμφιβάλουμε ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει μια σεβαστή εμπειρία στο χώρο, όμως δεν έχει ούτε διδακτορικό πάνω στα ΜΜΕ ούτε σοβαρή έρευνα στο χώρο.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική και ξέρει καλή Δημοσιογραφία ή Μπάσκετ ή Ιστορία μπορεί να γίνει καθηγητής σε αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα; Μάλλον όχι.
Διαβάστε Περισσότερα! Διαβάστε Περισσότερα!

Οι άπιστοι και απίστευτοι που αθώωσαν τον Παντελεήμονα! Όλα τα ονόματα!

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_12.html

Βρέθηκαν επτά μητροπολίτες που θεωρούν πως ο Παντελεήμονας δεν σκανδάλισε και δεν σκανδαλίζει τους πιστούς! Σύμφωνα με αυτούς δηλαδή η φυσική θέση των μητροπολιτών είναι να βρίσκονται στη φυλακή για υπεξαίρεση! Οι πιστοί δεν σκανδαλίζονται από αυτό σύμφωνα με τους επτά που ψήφισαν την αθώωσή του! Η αθωωτική απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειονοψηφία επτά ψήφων προς πέντε. Υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.(εδώ).
Επειδή όμως είναι μόνο επτά οι άπιστοι και απίστευτοι αυτοί μητροπολίτες, θα αναφέρουμε και τους πέντε που ψήφισαν ως ορθόδοξοι ιεράρχες. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.
Ο αρχιεπίσκοπος δυστυχώς επέλεξε πάλι τον διπλωματικό ρόλο του Ποντίου Πιλάτου! Διαφώνησε με την απόφαση, αλλά πέραν τούτου τί; Το ελάχιστο που μπορεί να πράξει είναι η σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς το ζήτημα είναι τεράστιο! Εκτός αν επιβεβαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν πως στόχος του είναι η απόλυτη εκκοσμίκευση και η αποδίωξη και όσων ακόμη πηγαίνουν στην Εκκλησία από αυτήν! Αν είναι έτσι τα πράγματα, καλά πάτε Μακαριώτατε!
Εκεί στην ιεραρχία είναι βέβαιη η καταδίκη του Παντελεήμονα! Αλλά πέτυχε την κατάλληλη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που απαρτίζεται κάθε φορά από δεκατρία μέλη και πέρασε την αθώωσή του με μόλις μία ψήφο διαφορά!
Επίσης, γνήσια ορθόδοξη υπήρξε η στάση του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος είχε οριστεί τοποτηρητής της μητροπόλεως Αττικής. Μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της ΔΙΣ υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του (εδώ) αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για την απόφαση, τα οποία ελπίζουμε πως μαζί με άλλους τίμιους και δραστήριους ιεράρχες, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, θα τα διατυπώσει ξεκάθαρα και θα απαιτήσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας επί του θέματος!

Διαβάστε Περισσότερα! Διαβάστε Περισσότερα!

Σημαίες και Σημαιοφόροι στην 25η Μαρτίου

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/25.html

Πλησιάζει η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της επιλογής του μαθητή που πρέπει να σηκώσει την ελληνική σημαία στις μαθητικές παρελάσεις. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αναρτήσεις από blogs για το θέμα (δείτε στο respetza το θέμα που προέκυψε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής). Οι δύο αντίθετες απόψεις είναι λίγο πολύ γνωστές.
1) Κανένας αλλοδαπός δεν πρέπει να σηκώνει την ελληνική σημαία και
2) Όποιος έχει βγάλει το μεγαλύτερο μέσο όρο δικαιούται να σηκώσει την ελληνική σημαία από όποια χώρα και αν κατάγεται.

Και οι δύο απόψεις είναι εν μέρει σωστές. 'Όμως, η γνώμη μας είναι ότι το θέμα προσεγγίζεται λάθος και από τις δύο πλευρές. Καταρχήν οι περισσότεροι βλέπουν τη σημαία απλά ως μια τιμητική διάκριση και τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι λάθος. Δεν δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τον τιμήσουμε! Δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τιμήσουμε τη σημαία, εννοώντας ότι επιλέγουμε τον καλύτερο από εμάς για να σηκώσει ένα πολύ σημαντικό ιερό σύμβολο της πατρίδας μας. Είναι βέβαια προφανές ότι αυτός που θα σηκώνει το ιερό σύμβολο πρέπει πρώτα από όλα να είναι ή να νοιώθει Έλληνας. Πρέπει επίσης η διαγωγή του στο σχολείο να είναι άριστη. Υπό αυτή την έννοια και ένας μαθητής με αλλοδαπή καταγωγή μπορεί να σηκώσει την σημαία, αν νοιώθει πράγματι Έλληνας.

Δυστυχώς πολλοί μαθητές και γονείς αποζητούν την σημαία απλά ως μια διάκριση. Αυτό προκαλεί εντάσεις όταν κάποιος άλλος καλείται να τη σηκώσει. Από την άλλη μεριά μια άλλη μερίδα βλέπει τη σημαία απλά ως ένα ουδέτερο σύμβολο του κράτους, που ο καθένας μπορεί να το σηκώνει σε εκδηλώσεις και επετείους. Η λύση κατά τη γνώμη μας είναι απλή. Ο μαθητής με τον μεγαλύτερο βαθμό (δεδομένου ότι έχει άριστη διαγωγή στο σχολείο) αφού του έχει εξηγηθεί η σημασία της σημαίας, θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν αισθάνεται Έλληνας. Αν η απάντησή του είναι καταφατική τότε βεβαίως και μπορεί και πρέπει να σηκώνει τη σημαία. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να παραχωρεί τη θέση του στον επόμενο.

Ποιος από εμάς θα ήθελε να σηκώνει τη σημαία ενός κράτους που το αισθάνεται ξένο; Ο μόνος λόγος για μια τέτοια πράξη θα ήταν η ικανοποίηση μιας προσωπικής φιλοδοξίας, γεγονός που καμιά σχέση δεν έχει με τη σημαία και την εθνική επέτειο.
Όσοι από εσάς δε συμπαθείτε τις ΗΠΑ (το 80% των Ελλήνων πιθανόν, οι υπόλοιποι αλλάξτε το παράδειγμα κατά βούληση), κάντε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σας. Θα θέλατε να σηκώνετε την σημαία των Η.Π.Α. σε μια εκδήλωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας; Δε θα νοιώθατε αμήχανα;
Διαβάστε Περισσότερα!
Διαβάστε Περισσότερα!

Wednesday, March 4, 2009

Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_9425.html

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού και της σημασίας του έργου που αυτός επιτελεί για την κοινωνία. Είναι απορίας άξιο, πώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας, θεωρούν τους εκπαιδευτικούς τεμπέληδες, άχρηστους, αγράμματους κ.λ.π. Η νοοτροπία αυτή μάλιστα έχει διαποτίσει βαθιά ακόμη και τα στρώματα της νεολαίας. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε γνωστό κινηματογράφο της Αθήνας μια παρέα παιδιών (μαθητές Λυκείου) που κάθονταν κοντά σε εμένα και την παρέα μου σχολίαζαν για έναν νέο καθηγητή τους λέγοντας τα εξής: “ε, και αυτός βλάκας θα είναι. Ποιος σοβαρός άνθρωπος γίνεται εκπαιδευτικός σήμερα;”


Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, κάντε μια “βόλτα” σε αναρτήσεις blogs. Θα δείτε δεκάδες άρθρα να συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα των σχολείων) ως άχρηστους, αγράμματους, τεμπέληδες κ.λ.π. Σύμφωνοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το υλικό των καθηγητών των σχολείων δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Πολλοί θα έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους. Όμως γιατί αυτές οι γενικεύσεις; Δεν υπάρχουν ικανοί εκπαιδευτικοί με όρεξη για τη δουλειά τους; Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είχαν ευκαιρία να δουλέψουν αλλού, αλλά προτίμησαν την εκπαίδευση γιατί τους άρεσε; Ας δούμε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν στην ελληνική κοινωνία.

1. Αναφέρεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δουλεύουν πολύ λίγο, μόνο 21 ώρες τη βδομάδα (οι οποίες μειώνονται με τα χρόνια υπηρεσίας). Πράγματι, αυτό φαντάζει μηδαμινό μπροστά στις 40 ή και 60 ώρες που δουλεύουν οι συνάνθρωποί μας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως σκέφτεται κανείς πόσο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό είναι να κάνεις μια ώρα διδασκαλία σε μια τάξη, σε σχέση με μια ώρα δουλειάς γραφείου; (και δεν αναφερόμαστε καν στις ώρες που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το μάθημα, τις σημειώσεις, τα διαγωνίσματα κ.λ.π.) Όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν το ίδιο ωράριο (σε μερικές έχουν και μικρότερο) και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γιατί οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες;

2. Έχετε δει τους μισθούς των εκπαιδευτικών; Πληρωνόμαστε λιγότερο από τους οδηγούς λεωφορείων, λιγότερο από ορισμένες καθαρίστριες σε οργανισμούς και Υπουργεία. Αυτό θέλετε για τον εκπαιδευτικό που μαθαίνει τα παιδιά μας γράμματα; Ξέρετε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη είναι 2 με 2.5 φορές υψηλότεροι;

3. Κάνουμε πολλές διακοπές... Ε, μα τι πρέπει να γίνει; Μήπως να φέρνουμε τα παιδιά και το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα για μάθημα; Η διαδικασία μάθησης είναι επίπονη, τόσο για τον μαθητή όσο και για τον καθηγητή. Χωρίς αυτές τις παύσεις θα κατέρρεαν και οι δύο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τις ίδιες διακοπές έχουν...

4. Μια από τις κύριες πηγές δυσαρέσκειας προς τον κλάδο είναι (ας μη γελιόμαστε) η ύπαρξη της μονιμότητας. Αυτό πράγματι αποτελεί και το κυριότερο “πλεονέκτημα” της δουλειάς μας. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας, επειδή δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (ας είναι καλά ο νεοφιλελευθερισμός) το βλέπουν αυτό αρνητικά. Όμως, ας μην ξεχνάμε τι πέρασε ένας εκπαιδευτικός για να κερδίσει την περιβόητη μονιμότητα. Συνεχείς εξετάσεις επί 4-5 χρόνια μέσα σε Λύκειο, Πανελλαδικές, Πανεπιστήμιο. Μετά πάλι εξετάσεις στον ΑΣΕΠ. Και όποιος καταφέρει να διοριστεί πρέπει για κάποια χρόνια να κάνει το γυρολόγο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Φτάνεις τα 40 και αν είσαι τυχερός έχεις κατασταλάξει...

Που καταλήγουμε; Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους (ούτε τα μισά), δουλεύουν υπό πολύ πιο αντίξοες συνθήκες (τάξεις με διπλάσιο αριθμό παιδιών από ότι στην Ευρώπη, σχολεία άθλια κ.λ.π.) και έχουν και να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα πολλές φορές από την ίδια την κοινωνία.

Τελικά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην πολιτεία! Κατάφεραν να βρουν τους τέλειους αποδιοπομπαίους τράγους για τη δική τους ανικανότητα και αδιαφορία. Κανείς δε μιλάει για την έλλειψη χρηματοδότησης στην Παιδεία. Κανείς δε μιλάει για την κομματικοποίηση της Παιδείας ειδικά στις θέσεις των ανώτερων στελεχών. Όλοι όμως έχουν κάτι να πούνε για την ανικανότητά των εκπαιδευτικών...
Διαβάστε Περισσότερα!