Sunday, March 15, 2009

Ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αθώωση του Παντελεήμονα;

Δείτε το και στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_7251.html

Δεύτερη βδομάδα της Σαρακοστής, μιας περιόδου όπου οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα με νηστεία, προσευχή και καθαρισμό της ψυχής τους, το τελευταίο που περίμενε κανείς ήταν από τη διοικούσα εκκλησία να συμμετέχει στο σκανδαλισμό των πιστών...

Κι όμως έγινε κι αυτό. Μάθαμε την Τρίτη το πρωί ότι ένας (πρώην) μητροπολίτης που έχει καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο και είναι στη φυλακή, που όλη η Ελλάδα έχει ακούσει πώς προτιμάει να χρησιμοποιεί τις λαμπάδες, που έχει κάνει δηλώσεις που θα ζήλευε σύγχρονος golden boy (“δύο δισεκατομμύρια μάζεψα για τα γεράματά μου, πολλά είναι;”) ΔΕΝ σκανδαλίζει το ποίμνιο... Η διαρκής Ιερά Σύνοδος τον αθώωσε προκαλώντας την οργή κλήρου και λαού. Και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλοί έχουν βρει ευκαιρία από κάποια σκάνδαλα και αναφέρονται στη σχέση κάποιων "μοναχών" με την παιδεραστία, κάνοντας απαράδεκτες γενικεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες (ο Θεός να τους συγχωρέσει) Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.

Ευτυχώς βρέθηκαν πέντε Ιεράρχες που είπαν όχι στις μεθοδεύσεις. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.
Θαρραλέα και Ηρωική υπήρξε και η στάση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μόλις έμαθε την άθλια αυτή απόφαση αφήνοντας αιχμές τόσο για την απόφαση όσο και για πρόσωπα της Ιεράς Συνόδου αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο (Δείτε την επιστολή του εδώ). Περιμένουμε να εμμείνει στην απόφασή αυτή και να μη δεχθεί να γυρίσει στη θέση του τοποτηρητή.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι κάνει για όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος; Διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι λυπάται γι αυτή την απόφαση. Τίποτε άλλο. Έτσι πολλά ΜΜΕ τον έχουν ήδη "αθωώσει" και ρίχνουν το φταίξιμο μόνο στους "7".

Κι όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει!
1) Γιατί δεν παραπέμπει το θέμα στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, όπως μπορεί (του το λέει και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην επιστολή του);
2) Γιατί δεν έφερε το θέμα στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, όπου σίγουρα η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αλλά προτίμησε να το περάσει στα μουλωχτά στην τακτική Ιερά Σύνοδο;
Σε αυτά τα ερωτήματα πολύ φοβάμαι ότι δε μπορεί να απαντήσει ο Μακαριότατος...
Υπάρχει καιρός όμως ακόμα. Ας πράξει τώρα! Η θέση του δεν του επιτρέπει να αφήσει αυτή την υπόθεση να κηλιδώσει ακόμη περισσότερο το κύρος της Εκκλησίας. Την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής την φέρει κυρίως ο Μακαριότατος!