Sunday, March 15, 2009

Δεν έκαναν καθηγήτρια τελικά την Αννα Παναγιωταρέα

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί δεν είχαμε χρόνο, παρά το γεγονός ότι "έπαιξε" σε πολλά blogs. Με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες αναρτήσεις κινούνταν σε λάθος γραμμές και έδειχναν πως οι συγγραφείς τους δεν είχαν ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο.
Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πάντως, τελικά η κ. Παναγιωταρέα δεν έγινε καθηγήτρια Α΄ Βαθμίδας. Ήδη κάποια blog πανηγυρίζουν (indymedia κ.λ.π.) και κάποια άλλα έχουν ταχθεί με το μέρος της (taxalia). Βλέποντας κανείς όσους εναντιώθηκαν με την εκλογή της ως καθηγήτρια, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το έκαναν (είδαμε αναρτήσεις για αυταρχικότητα, αυστηρότητα στη βαθμολογία και άλλα αστεία πράγματα) θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει αντιπάλους της όσους ευθύνονται για το χάλι των ελληνικών Πανεπιστημίων, επομένως μάλλον κάνει σωστά τη δουλειά της. Όμως εμείς δεν ξέρουμε τον ακαδημαϊκό βίο της κ. Παναγιωταρέα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί πράγματι να κάνει καλά τη δουλειά της, μπορεί και όχι.
Μερικοί μίλησαν ακόμη και για χρήματα. Το taxalia (εδώ) απεκάλυψε ότι ο μισθός της είναι πενιχρός, οπότε τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Όμως πολύ λίγοι αντιμετώπισαν το ζήτημα στη σωστή του βάση. Η επιστημονική κατάρτιση της κ. Παναγιωταρέα (αναφερόμαστε στις δημοσιεύσεις της σε επιστημονικά περιοδικά και την γενικότερη ερευνητική της σταδιοδρομία) δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση μια θέση καθηγητή Α΄ βαθμίδας σε κανένα πανεπιστήμιο κάποιου επιπέδου, ειδικότερα στο συγκεκριμένο τμήμα. Το διδακτορικό της κ. Παναγιωταρέα μόνο αμυδρή σχέση μπορεί να έχει με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (Θυμίζουμε ότι η Διδακτορική διατριβή της έγινε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης). Δεν αμφιβάλουμε ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει μια σεβαστή εμπειρία στο χώρο, όμως δεν έχει ούτε διδακτορικό πάνω στα ΜΜΕ ούτε σοβαρή έρευνα στο χώρο.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική και ξέρει καλή Δημοσιογραφία ή Μπάσκετ ή Ιστορία μπορεί να γίνει καθηγητής σε αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα; Μάλλον όχι.
Διαβάστε Περισσότερα!