Wednesday, February 25, 2009

Άποψη του paideia-gr για το Πανεπιστημιακό Άσυλο

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/01/paideia-gr.html

Όπως ίσως ξέρετε εδώ και 10 περίπου μέρες έχουμε ξεκινήσει μια διαδικτυακή ψηφοφορία-συζήτηση γύρω από το θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Περιμέναμε να ακούσουμε λίγο τις απόψεις που θα καταγραφούν για να πούμε και εμείς τη δική μας.

Καταρχήν ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου. Θεωρούμε ότι τέτοιοι θεσμοί (όπως και η βουλευτική ασυλία αλλά και άλλοι) καλώς υπάρχουν. Άλλωστε η δημοκρατία πρέπει να έχει δικλείδες ασφαλείας.
Από την άλλη όμως στην Ελλάδα ζούμε τα τελευταία χρόνια την φασιστικού τύπου κατάλυση ορισμένων θεσμών από συγκεκριμένες ακραίες κοινωνικές ομάδες.... Η καταστροφή δημόσιας περιουσίας από ανεγκέφαλους βαφτίζεται «εξέγερση», η κατάληψη κτιρίων από εξωπανεπιστημιακές ομάδες «ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Ακόμα και ακραία παραδείγματα όπως στην ΑΣΟΕΕ που είχε καταληφθεί επί μέρες από άτομα που καμιά σχέση δεν είχαν με τον χώρο (και δεν άφηναν ούτε τους φοιτητές να μπουν μέσα) περνάνε χωρίς κάποια αντίδραση από τους κρατικούς μηχανισμούς.
Δηλαδή πλέον την προστασία του ασύλου εκμεταλλεύονται μόνο οι κουκουλοφόροι, οι κάθε είδους «εκτός νόμου» έμποροι (αντιγραμμένα CD, τσάντες κ.λ.π. – αυτοί βέβαια δεν ενοχλούν κανέναν, το αντίθετο), χρήστες και έμποροι ναρκωτικών, ακόμα και πολίτες που κάνουν κόντρες με τα αμάξια ή τα μηχανάκια. Από την άλλη, τα μέλη ΔΕΠ, οι μεταπτυχιακοί, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι ερευνητές και οι επιστημονικοί συνεργάτες που εργάζονται στο χώρο αυτό, πολλές φορές βλέπουν τα δικαιώματά τους (στη δουλειά, στην εκπαίδευση και αλλού) να καταπατούνται. Δεν είναι υπερβολικό να αναφέρουμε πόσοι και πόσοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού γελάνε με αυτά τα φαινόμενα και ούτε διανοούνται να επιστρέψουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σκεφτείτε λίγο το εξής σενάριο: Κατεβαίνουν ακροδεξιοί για να διαμαρτυρηθούν για κάτι και αποφασίζουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο. Κάνουν καταστροφές βάζουν φωτιές κ.λ.π. Δεν θα πρέπει να εισβάλλουν αστυνομικοί για να τους βγάλουν έξω έστω και με τη βία? Οι περισσότεροι πολίτες σε μια τέτοια περίπτωση θα απαντούσαν καταφατικά. Ακόμα και κάποιοι αριστεροί που «κόπτονται» για το Άσυλο. Κι όμως όταν κατεβαίνουν ακροαριστερές ομάδες και κάνουν τα ίδια κανείς δε μιλάει για να μη χαρακτηριστεί δεξιός. Ακόμα και η κα Διαμαντοπούλου που βγήκε και είπε τα αυτονόητα χαρακτηρίστηκε από μερικούς στο ΠΑΣΟΚ ως «φέρουσα δεξιές απόψεις». Είναι δηλαδή καλύτερα να βλέπουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να υποβιβάζονται χρόνο με το χρόνο και την περιουσία του ελληνικού λαού να καταστρέφεται;

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να διορθωθεί η κατάσταση;
Μια πρώτη απάντηση είναι ότι πρέπει απλά να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι. Το σημερινό νομικό πλαίσιο (αν και όχι τέλειο) προσφέρει αρκετά μεγάλη προστασία. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας εισαγγελέας δεν πρόκειται να πάρει το βάρος της απόφασης της άρσης του ασύλου, ειδικά όταν παρατηρεί ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν θέσεις που δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Τόσο οι δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου, όσο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Παπανδρέου κινούνται σε ένα πλαίσιο προστασίας των Πανεπιστημίων από τέτοια φαινόμενα. Στο ίδιο κλίμα (αν και σαφώς πιο «οξυμένες») είναι οι απόψεις του κ. Καρατζαφέρη. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση (άραγε θα συνέβαινε το ίδιο αν στη θέση των αναρχικών ήταν χρυσαυγίτες;).
Δεύτερον, πρέπει η αστυνομία να σταματήσει να αφήνει τους κουκουλοφόρους να εισέρχονται άνετα σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ειδικά όταν ξέρει ότι πρόκειται να γίνει πορεία, μπορεί άνετα να τους αποκλίσει την πρόσβαση. Επίσης δεν είναι κακό να αποκτήσουν εσωτερική ασφάλεια μερικά ιδρύματα της χώρας από άοπλους άνδρες, όπως γίνεται άλλωστε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτή την πρόταση έκανε άλλωστε και η κα Διαμαντοπούλου και έπεσαν να την φάνε… Δηλαδή όλες οι άλλες χώρες είναι φασιστικές και μόνο εμείς έχουμε δημοκρατία;;
Τρίτον, χρειάζονται κάποιες αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα. Καταρχήν δεν έχει κανένα νόημα «άσυλο» σε δρόμους και πεζοδρόμια. Όπως πολύ σωστά είχε παρατηρήσει ο κ. Πάγκαλος σε τηλεοπτική εκπομπή, οι αγώνες για το πανεπιστημιακό άσυλο έγιναν για να υπάρχει ελεύθερη έκφραση ιδεών μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους (αμφιθέατρα κ.λ.π.) και όχι στα βουνά της Καισαριανής σε δρόμους που ανήκουν από κοινού σε Πανεπιστήμιο και Δήμους και σε πεζοδρόμια.
Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που ίσως είναι αναγκαίες. Πολλές από αυτές πρότειναν αναγνώστες μας με μηνύματά τους. Άλλωστε και οι προηγούμενες απόψεις-σκέψεις δεν είναι αποκλειστικά δικές μας. Αναφέρονται και αλλού. Δεν διεκδικούμε την πατρότητά τους.