Thursday, May 28, 2009

Πολιτική αυτοκτονία Καραμανλή....

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/05/blog-post_1013.html

Μόνο ως πολιτική αυτοκτονία μπορεί να χαρακτηρισθεί η επιλογή της κ. Μαριέτας Γιαννάκου ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτιού της Ν.Δ.

Αν και δεν ασχολούμαστε συχνά με πολιτικά θέματα δε μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός, αφού η κ Γιαννάκου ως υπουργός Παιδείας αναστάτωσε όλη την Ελλάδα με το γνωστό βιβλίο ιστορίας της κ. Ρεπούση το οποίο υποστήριξε με σθένος. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό, αφού το βιβλίο αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις του κόσμου και η κ. Γιαννάκου, όπως και ο κ. Καλός υφυπουργός Παιδείας, τιμωρήθηκαν από τη βάση της Ν.Δ. η οποία τους καταψήφισε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας από τα ΜΜΕ (αλλά και από blogs) που προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η κ Γιαννάκου είναι η πλέον κατάλληλη για να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.. Ακούσαμε και διαβάσαμε ότι κάτι τέτοιο το απαιτεί σχεδόν και η λαϊκή βάση του κόμματος (η ίδια λαϊκή βάση που την καταψήφισε πριν δύο χρόνια).

Έτσι σήμερα είδαμε έναν παραπαίοντα πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχεδόν παρακάλεσε την κ. Γιαννάκου για να δεχθεί να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές... Πόση νοημοσύνη άραγε χρειάζεται για να κάνει κανείς μια τέτοια κίνηση; Σε αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση ταλανίζεται από χίλια δυο προβλήματα, αυτή η ενέργεια του κ. Καραμανλή είναι το τελικό χτύπημα.

Μένει μόνο να δούμε με πόση διαφορά θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Εμείς πιστεύουμε ότι πλέον η διαφορά θα ξεπεράσει τις 5 μονάδες.
Διαβάστε Περισσότερα!

Περί ΟΑΕΔ. Απάντηση στην κα Κοτρίκλα από συντάκτη του paideia-gr

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/05/paideia-gr_08.html

Ποια είναι η κ. Κοτρίκλα; Είναι φιλόλογος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ για την αναγνώριση της Προϋπηρεσίας και από τους βασικούς υποστηρικτές του κατάπτυστου σχεδίου νόμου για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των καθηγητών του ΟΑΕΔ ως κριτήριο για διορισμό στο δημόσιο.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές από το blog μας ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ γίνεται με εντελώς αναξιοκρατικό τρόπο (δεν ελέγχεται καθόλου από το ΥΠΕΠΘ). Είναι γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα το βόλεμα που γίνεται εκεί. Η "πρόεδρος" κ. Κοτρίκλα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που κινείται παρασκηνιακά για να διοριστεί στο δημόσιο. Έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον ΟΑΕΔ και δύο χρόνια στη Σιβιτανίδειο (εντελώς τυχαία)... Εμείς τολμήσαμε να καυτηριάσουμε το σχέδιο νόμου και την ΟΛΜΕ που το υποστηρίζει. Τολμήσαμε επίσης να αναρτήσουμε σχόλιο αναγνώστη που την κατηγορεί ότι δουλεύει στη Σιβιτανίδειο. Γι αυτό το λόγο δεχθήκαμε την επίθεσή της (δείτε τα άρθα της εδώ και εδώ.)

Εμείς δεν κατηγορήσαμε κανένα. Διαβάσαμε όμως την "απάντησή σας" και δεν είδαμε πουθενά να αρνείστε την κατηγορία του αναγνώστη. Αντιθέτως στο blog σας αναφέρετε ευθέως ότι εργάζεστε για δεύτερη χρονιά στη Σιβιτανίδειο και ότι έχετε πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον ΟΑΕΔ. Αντιγράφω από το blog σας:

"έχω την τύχη ( η οποία έχει προκαλέσει πολλά ζηλόφθονα και κακεντρεχή σχόλια και την εκτόξευση ατελείωτης λάσπης εναντίον μου), να εργάζομαι για δεύτερη χρονιά ως αναπληρώτρια φιλόλογος στη Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων."
και "έχοντας ως προσωπικό μου καταρχήν στόχο, να μην χαρίσω στον ΟΑΕΔ και στο ΥΠΕΠΘ τα 12 χρόνια που ταλαιπωρήθηκα!"

Μα για ποια τύχη μιλάτε; Δεν ντρέπεστε λίγο; Νομίζετε ότι μιλάτε με ηλίθιους που δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη Σιβιτανίδειο Σχολή Βυσμάτων και Ημετέρων;;;;;; Είναι ξεκάθαρο ότι είστε βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στο σύστημα της λαμογιάς και γι αυτό την υπηρετείτε!

Η όλη στάση σας στο θέμα της προϋπηρεσίας επίσης δείχνει πολλά. Γιατί κάποιος να υποστηρίζει με τέτοιο πάθος ένα σάπιο, άδικο, μη αξιοκρατικό, μη ελεγχόμενο από το ΥΠΕΠΘ σύστημα γνωστό σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για τα "βολέματα" ημετέρων που έχει προκαλέσει, αν δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό; Απαντήστε στην ουσία και αφήστε τις αοριστολογίες.

Όσον αφορά τα υπονοούμενα για επιθέσεις σε περίοδο εκλογών, σας λέω ότι μπορείτε να ελέγξετε το δικό μου όνομά (είμαι από τα βασικότερα στελέχη του blog) και να δείτε αν ανήκω σε κάποια κομματική παράταξη ή όχι. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια αγαπητή κ. Κοτρίκλα. Εμείς δεν έχουμε ατζέντα... Εμείς είμαστε μάχιμοι εκπαιδευτικοί που μπήκαν στην εκπαίδευση με αντικειμενικά κριτήρια (ΑΣΕΠ και όχι Σιβιτανίδειος) για να προσφέρουν και να υπηρετήσουν και όχι για να αποκτήσουν συνδικαλιστικές εξουσίες. Σας επιστρέφω λοιπόν τα σχόλιά σας περί ανήθικων επιθέσεων...

Κλείνω με ένα ακόμη κείμενο από το blog σας

"έφυγα από τον χώρο αυτό (ΠΑΜΕ) και από το ΚΚΕ γενικότερα, καθώς το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αρνείται να εκφραστεί καθαρά υπέρ της αναγνώρισης."
Ο άνθρωπος που παλεύει για αξιοκρατία θα επαινούσε αυτή τη στάση του ΚΚΕ!!!!!!!!!! Το ότι έχετε φτάσει να κατακρίνετε το ΚΚΕ γι αυτή τη γενναία στάση του λέει πολλά για το χαρακτήρα σας!
Διαβάστε Περισσότερα!

Απάντηση ενός εκ των συντακτών του paideia-gr στον κ. Καλομοίρη και στον κ. Κοτσιφάκη

Δείτε το άρθρο στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/05/paideia-gr.html


Είναι γνωστό σε όσους μας διαβάζουν ότι δεν τρέφουμε καμιά εκτίμηση στην ΟΛΜΕ και σε κανένα στέλεχός της, είτε αυτό ανήκει στη ΝΔ, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο ΚΚΕ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΛΑΟΣ είτε οπουδήποτε αλλού. Όσοι είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί συμμερίζονται άλλωστε παρόμοια συναισθήματα (είτε σε πιο ήπια είτε σε πιο «σκληρή» μορφή). Αυτό δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά με τη συνολική στάση των «εκπαιδευτικών» συνδικαλιστών που είναι εντελώς αποκομμένοι από τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου. Αρκεί να δει κανείς τα ποσοστά συμμετεχόντων στις εκλογές της ΟΛΜΕ και θα καταλάβει πόσο έχει αηδιάσει ο εκπαιδευτικός κόσμος με τα συνδικαλιστικά του όργανα. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω αν ο κ. Καλομοίρης έχει κάνει κάτι συγκεκριμένο, όπως αφήνει να εννοηθεί το σχόλιο του αναγνώστη μας και η αλήθεια είναι ότι δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Θα απαντήσω λοιπόν μόνο στα λεγόμενα του κ. Καλομοίρη σχετικά με τους αγώνες της ΟΛΜΕ για αξιοκρατία… Το θράσος των συνδικαλιστών δεν σταματάει να εκπλήσσει ποτέ…
Ας δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα:

1) Η ΟΛΜΕ σε κάθε περίπτωση πολεμάει την αξιοκρατία με όλες της τις δυνάμεις. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να καταργήσουν τον ΑΣΕΠ, ή να μειώσουν όσο μπορούν το ποσοστό εισακτέων μέσω του διαγωνισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αποτελεί το μοναδικό (μέχρι σήμερα) αντικειμενικό κριτήριο για διορισμό στην εκπαίδευση. Ο κ. Καλομοίρης είχε το θράσος να μας μιλήσει για τους «αγώνες» που έκαναν αυτός και οι «συνάδελφοί» του συνδικαλιστές για να καταργηθεί ο διαγωνισμός. Τότε που έδερναν και προπηλάκιζαν νέα παιδιά, τα οποία ήθελαν να βρουν δουλειά χωρίς να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές. Έτσι πολεμάνε για την αξιοκρατία στην ΟΛΜΕ;

2) Στο μοναδικό μέτρο που έχει συμφωνήσει η ΟΛΜΕ με την κυβέρνηση είναι στη προσμέτρηση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας στον ΟΑΕΔ. Όλοι ξέρουμε (και ο κ Καλομοίρης και ο κ Κοτσιφάκης) ότι για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός δεκτός στα προγράμματα του ΟΑΕΔ πρέπει να έχει γερό βύσμα. Εκεί άλλωστε δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό κριτήριο και οι διορισμοί δεν ελέγχονται από το ΥΠΕΠΘ. Ο αγώνας της ΟΛΜΕ για αξιοκρατία είναι πράγματι συγκινητικός…

3) Το νέο φρούτο της ΟΛΜΕ (στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνεί και το ΥΠΕΠΘ) είναι η μονιμοποίηση με 18μηνη προϋπηρεσία… Γιατί όχι και με εξάμηνη; Έτσι θα κάνουν οι «δικοί μας» μόνο μια χρονιά ΠΔΣ και αμέσως θα διορίζονται. Μην τους κουράζουμε με διαγωνισμούς και αντικειμενικά κριτήρια τώρα…. Άσε που θα βολεύουμε περισσότερους...

4) Γιατί η ΟΛΜΕ δε μιλάει για την ΠΔΣ και για τα σχολεία τύπου Σιβiτανίδειος, όπου η απόκτηση προϋπηρεσίας περνάει μέσα από κομματικές και άλλες εξυπηρετήσεις, αλλά ξέρει να μάχεται για την προϋπηρεσία του ΟΑΕΔ και για την κατάργηση του ΑΣΕΠ;

5) Γιατί η ΟΛΜΕ δεν παίρνει εξίσου σκληρή θέση για τον τρόπο διορισμού των διευθυντών σε Σχολεία και Διευθύνσεις; Γιατί δεν διεκδικεί σαφή αντικειμενικά κριτήρια για την τοποθέτηση των πιο ικανών σε αυτές τις θέσεις; Μήπως γιατί θέλουν να τις μοιράζουν μεταξύ τους; Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και τα δικαστήρια…
Γιατί δε ζητούν αντικειμενικά κριτήρια για τις εκπαιδευτικές άδειες, για τις αποσπάσεις κ.λ.π;

6) Γιατί οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ βγάζουν αφρούς όταν αναφέρεται και μόνο η φράση «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών»; Πως πολεμάνε για αξιοκρατία όταν δεν δέχονται την αξιολόγηση;

7) Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού συνδικαλιστές που έχουν χρόνια να μπουν σε τάξη για μάθημα; Ποιον κοροϊδεύουν επιτέλους;

8) Γιατί η ΟΛΜΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος στο διάλογο για την Παιδεία; Έτσι θα προωθήσει τα συμφέροντα του κλάδου; Οδηγώντας τον στην απομόνωση;

Τελειώνω με ένα σχόλιο για τον κ. Κοτσιφάκη. Είναι προφανές ότι είσαστε άσχετος από blogs. Αυτό δεν είναι κακό βέβαια. Όμως μας κατηγορείτε πως ό,τι λέμε το λέμε ανώνυμα, την ίδια στιγμή που το κόμμα σας υποστηρίζει την ανωνυμία των blogs με νύχια και με δόντια. Όταν λοιπόν τα δικά σας blog λασπολογούν και υβρίζουν πρέπει να προστατεύονται, αλλά όταν εμείς δημοσιεύουμε σχόλια αναγνωστών πρέπει να καταδικαζόμαστε. Ωραίοι δημοκράτες είσαστε!!!!!! Μπράβο σας..

Για την ιστορία μόνο θα σας πω ότι το paideia-gr είναι από τα λίγα επώνυμα blogs που υπάρχουν. Οι συντάκτες του είναι τέσσερις εκπαιδευτικοί. Δεν θα σας πω ονόματα, γιατί όποιος ξέρει από blogs τα βλέπει αμέσως (εγώ έχω όλο μου το βιογραφικό). Σε αντίθεση με τα «δικά σας» blog εμείς δεν κρυβόμαστε! Γι αυτό θα παρατηρήσετε ότι ποτέ δεν τοποθετούμε καταγγελίες δικές μας γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι δημοκράτες θα μας τρέχουν στα δικαστήρια, όπως κάνουν και με τον κ. Θύμιο Παπανικολάου του Ρεσάλτο…
Διαβάστε Περισσότερα!

Thursday, April 30, 2009

Ρύθμιση Έκτρωμα - Έτσι ξεκινάει η μεταρρύθμιση για την Παιδεία από την κυβέρνηση;

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_8393.html

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.diorismos.gr), με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου και τη σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, κατατέθηκε σήμερα σε νομοσχέδιο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, διάταξη σχετική με την αναγνώριση προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γενικών ειδικοτήτων στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Η συζήτηση και ψήφιση της εν λόγω διατάξεως στη Βουλή αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ τηρεί τις δεσμεύσεις της και σήμερα, με τη σχετική τροπολογία που καταθέσαμε και την οποία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, αλλά και έχοντας την συγκατάθεση των εταίρων μας στην εκπαιδευτική κοινότητα, αναγνωρίζουμε την προϋπηρεσία των καθηγητών των γενικών ειδικοτήτων στις Σχολές του ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε την ευκαιρία πρόσβασης των καθηγητών αυτών στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και συνεπώς τη δυνατότητα πρόσβασης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Σχόλιο paideia-gr: Πέρασε τελικά η ρύθμιση έκτρωμα... Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν (δείτε εδώ) γι αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, το σημαντικότερο πρόβλημα της Παιδείας στη χώρα μας είναι οι εξαρτήσεις από πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει ως καθαρό στόχο να χτυπήσει το θεσμό των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που "ενοχλούν"!
Αρκεί να αναφέρω ότι η επιλογή των εκπαιδευτικών για τις λεγόμενες «μαθητείες» του ΟΑΕΔ γίνεται με εντελώς μη αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς μάλιστα να ελέγχεται από το ΥΠΕΠΘ. Είναι γνωστό ότι πέφτουν τρελά βύσματα για μια τέτοια θέση… Με τη ρύθμιση αυτή το ΥΠΕΠΘ τοποθετεί εκατοντάδες (μπλε, πράσινους, ροζ κ.λ.π) εκπαιδευτικούς στη λίστα πάνω από παιδιά που παλεύουν με τίμιο τρόπο για το διορισμό.

Βέβαια τα λαμόγια της ΟΛΜΕ υποστηρίζουν την ρύθμιση αυτή, αφού είναι γρανάζια του συστήματος... Θα βολευτούν και άλλοι δικοί τους άλλωστε. Ούτε η αντιπολίτευση πρόκειται να πει τίποτα (μοιρασμένα κουκιά)! Για άλλη μια φορά βρίσκουν τρόπο να υποσκελίσουν τον ΑΣΕΠ, που για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς αποτελεί το κύριο (αντικειμενικό) μέσο απόκτησης μονάδων για τη λίστα των αναπληρωτών. Το φοβερό είναι ότι αυτό το σημαντικό θέμα έχει σχεδόν αποσιωπηθεί…

Τέτοιους εκπαιδευτικούς θέλουμε; Ομήρους πολιτικών σκοπιμοτήτων;
Έτσι ξεκινάει η μεταρρύθμιση για την Παιδεία από την κυβέρνηση;
Εμείς βέβαια δεν περιμέναμε περισσότερα...
Διαβάστε Περισσότερα!

Friday, April 3, 2009

Το περιστατικό του Λυκείου Λευκίμης ή Πώς να προαχθείτε εύκολα στην επόμενη τάξη...

Το άρθρο μας στο σημερινό blog broadcasting του ymag:
Δείτε το και εδώ http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_2114.html

Το απίστευτο και απερίγραπτο περιστατικό στο Λύκειο Λευκίμης αναδεικνύει για άλλη μια φορά το μπάχαλο του ελληνικού κράτους. Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία την αναφέρουμε εν συντομία: Ένας μαθητής σε σχολείο της Κέρκυρας έμεινε στην Α Λυκείου από απουσίες, σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι γονείς του προσέφυγαν σε δικαστήριο, το οποίο ανέστειλε την απόφαση του συλλόγου μέχρι να εκδώσει απόφαση, έτσι ο μαθητής πήγε στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και πέρασε στη Β Λυκείου. Συνέχισε στην Γ, όμως το δικαστήριο έβγαλε την τελική του απόφαση που δικαίωνε βέβαια τον σύλλογο διδασκόντων. Επομένως ο μαθητής επέστρεψε στην Α Λυκείου. Το ΥΠΕΠΘ παρ' όλα αυτά με απόφασή του τον επανέφερε στην Γ τάξη. Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα μοναδικό προηγούμενο, δίνοντας σε οποιονδήποτε μαθητή τη δυνατότητα να περάσει την τάξη. Σε περίπτωση που μείνει δεν έχει παρά να προσφύγει στο δικαστήριο και να κάνει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια ακόμα και αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική γι αυτόν (μετά από 1-2 χρόνια), θα υπάρχει πάντα το ΥΠΕΠΘ που θα του επιτρέπει να συνεχίσει.... Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγα χρήματα παραπάνω για να πάει στο δικαστήριο και μια γνωριμία που θα του "πουλήσει" τηλεοπτικό χρόνο. Οι υπόλοιποι είστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού και δε μας ενδιαφέρετε...

Το ίδιο θέμα μας έδωσε την αφορμή να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ζήτημα. Είναι γνωστό σε όλους τους εκπαιδευτικούς ότι, όπως είναι σήμερα το σύστημα προαγωγής από μια τάξη στην επόμενη ο μαθητής πρέπει να "προσπαθήσει" πολύ για να μείνει. Θυμίζουμε ότι για να μείνει κάποιος μαθητής σε ένα μάθημα χρειάζεται να έχει κάτω από τη βάση σε αυτό μάθημα και κάτω από 9.5 μέσο όρο. Αυτό το σύστημα έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μη διαβάζουν συγκεκριμένα μαθήματα (ακόμα και σημαντικά όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική, τα Αρχαία) γιατί ξέρουν ότι θα περάσουν έτσι και αλλιώς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μαθητών που όταν τους προειδοποιείς ότι μπορεί να μείνουν, γελάνε ειρωνικά λέγοντας ότι "θα περάσω όπως πέρασα και τις προηγούμενες τάξεις"... Το αποτέλεσμα; Παιδιά Γ' Λυκείου να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές γνώσεις (προσθέσεις, κλίση ρημάτων, λεξιλόγιο, ιστορία). Για να μη μιλήσουμε βέβαια για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ... Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Αν ένας μαθητής έχει κάτω από τη βάση σε ένα μάθημα πρέπει να παραπέμπεται στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου και αν δεν τα καταφέρνει ούτε εκεί να επαναλαμβάνει την τάξη. Διαβάστε Περισσότερα!

Κρίση οικονομική;

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_7717.html

Επειδή τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε αρκετές αναλύσεις σχετικά με την οικονομική κρίση και το τέλος της ιστορίας (για ορισμένους και του κόσμου) που θα επιφέρει, θα παραθέσουμε κάποιες σχετικές σκέψεις μας.

Η κρίση είναι σαφές πλέον πως υπήρξε μία κρίση υπερπαραγωγής όχι μόνο αγαθών, όπως αυτή του 1929 αλλά κυρίως υπηρεσιών και χρηματο-οικονομικών προϊόντων. Δεν πρόκειται δηλαδή για αδυναμία πολλών νοικοκυριών στις ΗΠΑ να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, αλλά για υπερπαραγωγή τέτοιων δανείων. Η υπερπαραγωγή αυτή οδήγησε σε χορήγηση δανείων για να καλυφθούν άλλα δάνεια, εφόσον δεν υπήρχαν πλέον νέοι πελάτες που ενδιαφέρονταν (στην ουσία μπορούσαν) να δανειοδοτηθούν. Οι τράπεζες έπρεπε πάση θυσία να σπρώξουν τα δάνειά τους με ολοένα και ευνοϊκότερους όρους, οπότε εφόσον η αγορά κορέστηκε, φτάσαμε στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της κρίσης. Η υπερπαραγωγή αυτή ξεπέρασε τα όρια αντοχής του πλανήτη! Η γη δεν είναι...
ένας ανεξάντλητος χώρος εκμετάλλευσης και αέναου κέρδους! Ούτε έχει άπειρους πόρους. Έχει όρια που όλα δείχνουν πως τα φτάσαμε! Μην ξεχνάμε επίσης και την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες έπαψαν πλέον να αποτελούν την πιθανή εφεδρεία μελλοντικών πελατών των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων της Δύσης. Η υπερπαραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων κάλυψε και τις αναδυόμενες οικονομίες, προτού αυτές αναδυθούν!

Σήμερα μάλλον οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που παράγονται χρειάζονται δυο-τρεις άλλους πλανήτες σαν τη γη για να πωληθούν. Και τέτοιους δυστυχώς δεν έχουμε! Εκτός αν έρθουν οι
ΕΛ από το Σείριο ή πάει το μεγάλο κεφάλαιο και τους βρει, ώστε να πουλήσει τα προϊόντα του!

Αν τα παραπάνω αληθεύουν, τότε η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε το παγκόσμιο νόμισμα, ούτε η χρηματοδότηση των τραπεζών, ούτε η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Στην αλλαγή όλου αυτού που έχει επικρατήσει ως δυτικός πολιτισμός και ως βάση του έχει την προσπάθεια του ατόμου (όχι πλέον ανθρώπου) να κερδίσει και να απολαύσει όσο περισσότερο μπορεί. Όσο στόχος κάθε ανθρώπου θα είναι το αέναο κέρδος, τόσο η κρίση θα κυριαρχεί. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και δεν αρκεστούμε σε αυτά που μας χρειάζονται, τότε η κρίση, ακόμα και μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο, που θα εξοντώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα είναι πάλι παρούσα. Το νέο και μοναδικό βιώσιμο πλέον σύστημα μοιάζει να είναι αυτό που θα πολεμήσει την υπερκερδοφορία, όχι με νόμους και απαγορεύσεις, αλλά με αξίες ζωής! Θυμηθείτε πως όταν συνειδητοποιηθεί το πραγματικό αίτιο της κρίσης, όποιοι θα είναι τότε οι κυρίαρχοι θα στραφούν προς την εμπέδωση της νοοτροπίας του κέδρους των προς το ζήν αντί για το αέναο και άπειρο κέρδος, που κατεστάθη αξία πρώτη και απόλυτη του δυτικού πολιτισμού από το Διαφωτισμό και μετά!
Διαβάστε Περισσότερα!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

για σχόλια κ.λ.π στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_4340.html

Το θέμα ξεκαθαρίζει τώρα... Για όσους δεν το ξέρουν το αναφέρουμε εν συντομία. Ένας μαθητής σε σχολείο της Κέρκυρας έμεινε στην Α Λυκείου από απουσίες, σύμφωνα με την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. Οι γονείς του προσέφυγαν σε δικαστήριο, το οποίο ζήτησε την αναστολή της απόφασης του συλλόγου, έτσι ο μαθητής πήγε στις εξετάσεις του Σεπετεμβρίου και πέρασε στη Β Λυκείου. Συνέχισε στην Γ, όμως το δικαστήριο έβγαλε την τελική του απόφαση που δικαίωνε βέβαια τον σύλλογο διδασκόντων. Επομένως ο μαθητής επέστρεψε στην Α Λυκείου, αλλά το ΥΠΕΠΘ τον επανέφερε στην Γ...

Προσέξτε ότι το δικαστήριο αποφάσισε αναστολή της σχετικής πράξης του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου, ενώ τελεσίδικα αποφάσισε ότι ήταν σωστή η απόφαση του συλλόγου. Ντροπής πράγματα δηλαδή!!! Αν ο μαθητής συνεχίσει στη Γ ΛΥΚΕΙΟΥ όπως αποφάσισε το Υπουργείο τότε προφανώς δημιουργείται προηγούμενο. Αν καταφεύγουν όλοι οι μαθητές σε αυτή τη διαδικασία θα γίνει το "έλα να δεις". Μα πόσο ακόμα πρέπει να διαλύσουμε το σχολείο; Πόσο ακόμα πρέπει να υποβαθμήσουμε τη δημόσια εκπαίδευση;

Διαβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των καθηγητών του σχολείου. Τα λέει όλα!

"Τις τελευταίες ημέρες αρκετά από τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την υπόθεση μαθητή του σχολείου μας, ο οποίος επανεντάχτηκε στην Α΄ τάξη μετά από φοίτησή του στην Γ΄ Λυκείου. Λέχθηκαν πολλά ανεύθυνα και ανακριβή από διάφορες πλευρές, σπιλωθήκαν προσωπικότητες και συνειδήσεις και ουδείς δυστυχώς αναζήτησε την αλήθεια, ουδείς θέλησε να ασχοληθεί με αυτήν.

Εμείς υπεύθυνα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με όσο πιο λίγα λόγια είναι δυνατόν.

Το έτος 2006-2007 ο μαθητής φοιτούσε στην Α΄ τάξη του σχολείου μας. Η φοίτηση του, όπως και άλλων συμμαθητών του, με σχετική πράξη του συλλόγου στην καθιερωμένη συνεδρίαση του Μαΐου, κρίθηκε ανεπαρκής καθώς οι απουσίες του μαθητή είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο εκ του νόμου όριο.

Περί τα τέλη Αυγούστου του 2007 κοινοποιείται στο σχολείο δια της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωανίννων περί αναστολής της σχετικής πράξης του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου μας, που αφορούσε το χαρακτηρισμό φοίτησης του μαθητή. Έτσι ο μαθητής προσήλθε στις εξετάσεις της Α΄ τάξης το Σεπτέμβριο μήνα. Ο μαθητής πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις, η δε επιείκεια των καθηγητών του ήταν δεδομένη, όπως προκύπτει από τον έλεγχο επίδοσης του μαθητή. Το σχολικό έτος 2007-2008 ο μαθητής φοίτησε κανονικά στη Β΄ τάξη και κατά το τρέχον σχ. έτος 2008-2009.

στη Γ΄.

Στις 20-2-2009 μας κοινοποιήθηκε από το Υπ. Ε.Π.Θ., (Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Α΄/ θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης, Δ/νση Σπουδών Τμήμα Γ΄) δια της Δ/νσεως Β/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας η τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία κληθήκαμε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση με την οποία απορριπτόταν η αίτηση των κηδεμόνων του μαθητή (με την οποία ζητούσαν ακύρωση της πράξης των διδασκόντων που αφορούσε το χαρακτηρισμό φοίτησης του υιού τους.) Ουσιαστικά, δηλαδή, η απόφαση δικαιώνει το σύλλογο διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Λευκίμμης ως προς την απόφαση που αφορούσε τη φοίτηση του μαθητή στο σχολείο το σχολ. έτος 2006-2007.

Επειδή δεν είμαστε νομικοί προβήκαμε άμεσα σε ερώτημα στο Υπ. Ε.Π.Θ.,( Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Α΄/ θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης, Δ/νση Σπουδών Τμήμα Γ΄) δια της Δ/νσεως Β/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και ζητήσαμε διευκρινήσεις σχετικά με το σε ποια τάξη θα εντάξουμε το μαθητή. Το Υπ. Ε.Π.Θ., (Ενιαίος Διοικητικός Τομέας Α΄/ θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης, Δ/νση Σπουδών Τμήμα Γ΄) μας απάντησε υπενθυμίζοντάς μας τη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία «οι δικαστικές αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές και ανατρέχουν στο χρόνο τέλεσης της πράξης». Παράλληλα με το ίδιο έγγραφο δινόταν η δυνατότητα στο σύλλογο των διδασκόντων για λόγους επιείκειας και παιδαγωγικούς λόγους να δεχτεί να συνεχίσει ο μαθητής το τρέχον σχολικό έτος τη φοίτηση του στην Α΄ τάξη, αντί να επαναλάβει την Α΄ τάξη από το επόμενο σχολικό έτος.

Ακριβώς αυτό έπραξε ο σύλλογος των διδασκόντων.

Μετά έναν και πλέον μήνα κύκλοι του Υπουργείου, που καθώς δηλώνουν δε γνώριζαν την υπόθεση, δια των τηλεοπτικών μέσων αναγγέλλουν την απόφαση του Υπουργείου για ένταξη του μαθητή στην Γ τάξη, θεωρώντας την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων δεδομένη τυπική διαδικασία. Επικαλούμενοι, επιπλέον, σχετική γνωμοδότηση που αναφέρεται στη «διακριτική ευχέρεια» του συλλόγου διδασκόντων «να ανακαλέσει ενόψει των νέων πραγματικών δεδομένων την αναμφισβήτητα νόμιμη πράξη του». (Δηλαδή ναι μεν καλώς πράξατε, αλλά…)

Και φυσικά υπάρχουν «νέα δεδομένα» Νέες ύβρεις, νέες ψυχολογικές πιέσεις, νέες σπιλώσεις συνειδήσεων…

Κάτω από ένα τέτοιο κλίμα καλούνται οι καθηγητές του σχολείου να εκπληρώσουν το παιδαγωγικό τους έργο. Ταπεινωμένοι και υποταγμένοι στις βουλήσεις της επικοινωνιακής τακτικής. Περνώντας στους μαθητές τους το μήνυμα: «κοιτάτε, όλοι είσαστε ίσοι απέναντι στο το νόμο, αλλά αν διαθέτετε και μερικά χρήματα και μία πράξη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που εύκολα εξασφαλίζεται, αν κάνετε χρήση του ακριβοπληρωμένου τηλεοπτικού χρόνου υπερέχετε σαφώς των άλλων.» Εξ άλλου όλα σ’ αυτό τον τόπο γίνονται δια τηλεοπτικών ανακοινώσεων.

Τι θα πουν στους άλλους δεκατρείς συμμαθητές του ανωτέρω μαθητή, που απορρίφθηκαν με την ίδια «αναμφισβήτητα νόμιμη πράξη» του συλλόγου των διδασκόντων; Μα αυτοί ήταν παιδιά άλλου θεού. Δεν διέθεταν χρήματα οι γονείς τους ή δεν είχαν καν γονείς ενδεχομένως. Καλά να πάθουν, απαντά κανείς εκ του μακρόθεν.

Κι εμείς πώς θα αντικρίσουμε αυτούς τους μαθητές μας;

Και ποιος να νοιαστεί για αυτό;

Και ποια σημασία έχει εξ άλλου;

Και το μήνυμα περνάει πανελλαδικά: «Μάθετε τα γράμματα έξω από τα σχολεία. Ε, τι χρειάζονται κι αυτά; Και στο σπίτι το ίδιο είναι. Με λίγα ευρουλάκια κάνεις μία αναστολή και μετά την υπόθεση την αναλαμβάνουν τα κανάλια. Ε, άντε και μία γνωμοδότηση. Από την Α΄ στη Γ΄! . Πάντα υπάρχουν παράθυρα». Οι αριθμοί έχασαν την απολυτότητα τους. Τι 114, τι 118, τι 218; Ε, και λίγο παραπάνω, τι πειράζει ; Το ίδιο είναι. Και ποιος θα ορίσει το ύψος του πήχη των απουσιών; Η υποκειμενική επιείκεια φυσικά. Και το μπαλάκι στους κάτω. Σε αυτούς που προσπαθούν βλακωδώς ακόμα να «κρατούν Θερμοπύλες».

Κι ύστερα. Τι χρειαζόμαστε εμείς οι δάσκαλοι του δημόσιου σχολείου; Άντε το πολύ κάποιους επιτηρητές, όχι απαραίτητα εκπαιδευτικούς,

Σίγουρα έτσι όλοι βολευόμαστε.

Όλοι, εκτός από την παιδεία."
Διαβάστε Περισσότερα!

Sunday, March 15, 2009

Ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αθώωση του Παντελεήμονα;

Δείτε το και στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_7251.html

Δεύτερη βδομάδα της Σαρακοστής, μιας περιόδου όπου οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα με νηστεία, προσευχή και καθαρισμό της ψυχής τους, το τελευταίο που περίμενε κανείς ήταν από τη διοικούσα εκκλησία να συμμετέχει στο σκανδαλισμό των πιστών...

Κι όμως έγινε κι αυτό. Μάθαμε την Τρίτη το πρωί ότι ένας (πρώην) μητροπολίτης που έχει καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο και είναι στη φυλακή, που όλη η Ελλάδα έχει ακούσει πώς προτιμάει να χρησιμοποιεί τις λαμπάδες, που έχει κάνει δηλώσεις που θα ζήλευε σύγχρονος golden boy (“δύο δισεκατομμύρια μάζεψα για τα γεράματά μου, πολλά είναι;”) ΔΕΝ σκανδαλίζει το ποίμνιο... Η διαρκής Ιερά Σύνοδος τον αθώωσε προκαλώντας την οργή κλήρου και λαού. Και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλοί έχουν βρει ευκαιρία από κάποια σκάνδαλα και αναφέρονται στη σχέση κάποιων "μοναχών" με την παιδεραστία, κάνοντας απαράδεκτες γενικεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες (ο Θεός να τους συγχωρέσει) Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.

Ευτυχώς βρέθηκαν πέντε Ιεράρχες που είπαν όχι στις μεθοδεύσεις. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.
Θαρραλέα και Ηρωική υπήρξε και η στάση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μόλις έμαθε την άθλια αυτή απόφαση αφήνοντας αιχμές τόσο για την απόφαση όσο και για πρόσωπα της Ιεράς Συνόδου αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο (Δείτε την επιστολή του εδώ). Περιμένουμε να εμμείνει στην απόφασή αυτή και να μη δεχθεί να γυρίσει στη θέση του τοποτηρητή.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι κάνει για όλα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος; Διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι λυπάται γι αυτή την απόφαση. Τίποτε άλλο. Έτσι πολλά ΜΜΕ τον έχουν ήδη "αθωώσει" και ρίχνουν το φταίξιμο μόνο στους "7".

Κι όμως υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει!
1) Γιατί δεν παραπέμπει το θέμα στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, όπως μπορεί (του το λέει και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στην επιστολή του);
2) Γιατί δεν έφερε το θέμα στην ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου, όπου σίγουρα η απόφαση θα ήταν διαφορετική, αλλά προτίμησε να το περάσει στα μουλωχτά στην τακτική Ιερά Σύνοδο;
Σε αυτά τα ερωτήματα πολύ φοβάμαι ότι δε μπορεί να απαντήσει ο Μακαριότατος...
Υπάρχει καιρός όμως ακόμα. Ας πράξει τώρα! Η θέση του δεν του επιτρέπει να αφήσει αυτή την υπόθεση να κηλιδώσει ακόμη περισσότερο το κύρος της Εκκλησίας. Την ευθύνη για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής την φέρει κυρίως ο Μακαριότατος! Διαβάστε Περισσότερα!

Δεν έκαναν καθηγήτρια τελικά την Αννα Παναγιωταρέα

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_13.html

Δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί δεν είχαμε χρόνο, παρά το γεγονός ότι "έπαιξε" σε πολλά blogs. Με λύπη μας παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες αναρτήσεις κινούνταν σε λάθος γραμμές και έδειχναν πως οι συγγραφείς τους δεν είχαν ιδέα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο.
Με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πάντως, τελικά η κ. Παναγιωταρέα δεν έγινε καθηγήτρια Α΄ Βαθμίδας. Ήδη κάποια blog πανηγυρίζουν (indymedia κ.λ.π.) και κάποια άλλα έχουν ταχθεί με το μέρος της (taxalia). Βλέποντας κανείς όσους εναντιώθηκαν με την εκλογή της ως καθηγήτρια, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το έκαναν (είδαμε αναρτήσεις για αυταρχικότητα, αυστηρότητα στη βαθμολογία και άλλα αστεία πράγματα) θα μπορούσε να σχηματίσει την εντύπωση ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει αντιπάλους της όσους ευθύνονται για το χάλι των ελληνικών Πανεπιστημίων, επομένως μάλλον κάνει σωστά τη δουλειά της. Όμως εμείς δεν ξέρουμε τον ακαδημαϊκό βίο της κ. Παναγιωταρέα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Μπορεί πράγματι να κάνει καλά τη δουλειά της, μπορεί και όχι.
Μερικοί μίλησαν ακόμη και για χρήματα. Το taxalia (εδώ) απεκάλυψε ότι ο μισθός της είναι πενιχρός, οπότε τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

Όμως πολύ λίγοι αντιμετώπισαν το ζήτημα στη σωστή του βάση. Η επιστημονική κατάρτιση της κ. Παναγιωταρέα (αναφερόμαστε στις δημοσιεύσεις της σε επιστημονικά περιοδικά και την γενικότερη ερευνητική της σταδιοδρομία) δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση μια θέση καθηγητή Α΄ βαθμίδας σε κανένα πανεπιστήμιο κάποιου επιπέδου, ειδικότερα στο συγκεκριμένο τμήμα. Το διδακτορικό της κ. Παναγιωταρέα μόνο αμυδρή σχέση μπορεί να έχει με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ (Θυμίζουμε ότι η Διδακτορική διατριβή της έγινε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης). Δεν αμφιβάλουμε ότι η κ. Παναγιωταρέα έχει μια σεβαστή εμπειρία στο χώρο, όμως δεν έχει ούτε διδακτορικό πάνω στα ΜΜΕ ούτε σοβαρή έρευνα στο χώρο.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική και ξέρει καλή Δημοσιογραφία ή Μπάσκετ ή Ιστορία μπορεί να γίνει καθηγητής σε αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα; Μάλλον όχι.
Διαβάστε Περισσότερα! Διαβάστε Περισσότερα!

Οι άπιστοι και απίστευτοι που αθώωσαν τον Παντελεήμονα! Όλα τα ονόματα!

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_12.html

Βρέθηκαν επτά μητροπολίτες που θεωρούν πως ο Παντελεήμονας δεν σκανδάλισε και δεν σκανδαλίζει τους πιστούς! Σύμφωνα με αυτούς δηλαδή η φυσική θέση των μητροπολιτών είναι να βρίσκονται στη φυλακή για υπεξαίρεση! Οι πιστοί δεν σκανδαλίζονται από αυτό σύμφωνα με τους επτά που ψήφισαν την αθώωσή του! Η αθωωτική απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειονοψηφία επτά ψήφων προς πέντε. Υπέρ της αθώωσης του κ. Παντελεήμονα ψήφισαν οι μητροπολίτες Ιερισσού Νικόδημος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Φωκίδος Αθηναγόρας, Διδυμοτείχου Νικηφόρος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Λαρίσης Ιγνάτιος και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος.(εδώ).
Επειδή όμως είναι μόνο επτά οι άπιστοι και απίστευτοι αυτοί μητροπολίτες, θα αναφέρουμε και τους πέντε που ψήφισαν ως ορθόδοξοι ιεράρχες. Τον λόγο της αληθείας ορθοτόμησαν οι: Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Αργολίδος Ιάκωβος, Κίτρους και Κατερίνης Αγαθόνικος και Άρτης Ιγνάτιος.
Ο αρχιεπίσκοπος δυστυχώς επέλεξε πάλι τον διπλωματικό ρόλο του Ποντίου Πιλάτου! Διαφώνησε με την απόφαση, αλλά πέραν τούτου τί; Το ελάχιστο που μπορεί να πράξει είναι η σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς το ζήτημα είναι τεράστιο! Εκτός αν επιβεβαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν πως στόχος του είναι η απόλυτη εκκοσμίκευση και η αποδίωξη και όσων ακόμη πηγαίνουν στην Εκκλησία από αυτήν! Αν είναι έτσι τα πράγματα, καλά πάτε Μακαριώτατε!
Εκεί στην ιεραρχία είναι βέβαιη η καταδίκη του Παντελεήμονα! Αλλά πέτυχε την κατάλληλη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που απαρτίζεται κάθε φορά από δεκατρία μέλη και πέρασε την αθώωσή του με μόλις μία ψήφο διαφορά!
Επίσης, γνήσια ορθόδοξη υπήρξε η στάση του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος είχε οριστεί τοποτηρητής της μητροπόλεως Αττικής. Μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της ΔΙΣ υπέβαλε άμεσα την παραίτησή του (εδώ) αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για την απόφαση, τα οποία ελπίζουμε πως μαζί με άλλους τίμιους και δραστήριους ιεράρχες, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, θα τα διατυπώσει ξεκάθαρα και θα απαιτήσει τη σύγκληση της Ιεραρχίας επί του θέματος!

Διαβάστε Περισσότερα! Διαβάστε Περισσότερα!

Σημαίες και Σημαιοφόροι στην 25η Μαρτίου

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/25.html

Πλησιάζει η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της επιλογής του μαθητή που πρέπει να σηκώσει την ελληνική σημαία στις μαθητικές παρελάσεις. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αναρτήσεις από blogs για το θέμα (δείτε στο respetza το θέμα που προέκυψε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής). Οι δύο αντίθετες απόψεις είναι λίγο πολύ γνωστές.
1) Κανένας αλλοδαπός δεν πρέπει να σηκώνει την ελληνική σημαία και
2) Όποιος έχει βγάλει το μεγαλύτερο μέσο όρο δικαιούται να σηκώσει την ελληνική σημαία από όποια χώρα και αν κατάγεται.

Και οι δύο απόψεις είναι εν μέρει σωστές. 'Όμως, η γνώμη μας είναι ότι το θέμα προσεγγίζεται λάθος και από τις δύο πλευρές. Καταρχήν οι περισσότεροι βλέπουν τη σημαία απλά ως μια τιμητική διάκριση και τίποτα παραπάνω. Αυτό είναι λάθος. Δεν δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τον τιμήσουμε! Δίνουμε τη σημαία στον καλύτερο μαθητή για να τιμήσουμε τη σημαία, εννοώντας ότι επιλέγουμε τον καλύτερο από εμάς για να σηκώσει ένα πολύ σημαντικό ιερό σύμβολο της πατρίδας μας. Είναι βέβαια προφανές ότι αυτός που θα σηκώνει το ιερό σύμβολο πρέπει πρώτα από όλα να είναι ή να νοιώθει Έλληνας. Πρέπει επίσης η διαγωγή του στο σχολείο να είναι άριστη. Υπό αυτή την έννοια και ένας μαθητής με αλλοδαπή καταγωγή μπορεί να σηκώσει την σημαία, αν νοιώθει πράγματι Έλληνας.

Δυστυχώς πολλοί μαθητές και γονείς αποζητούν την σημαία απλά ως μια διάκριση. Αυτό προκαλεί εντάσεις όταν κάποιος άλλος καλείται να τη σηκώσει. Από την άλλη μεριά μια άλλη μερίδα βλέπει τη σημαία απλά ως ένα ουδέτερο σύμβολο του κράτους, που ο καθένας μπορεί να το σηκώνει σε εκδηλώσεις και επετείους. Η λύση κατά τη γνώμη μας είναι απλή. Ο μαθητής με τον μεγαλύτερο βαθμό (δεδομένου ότι έχει άριστη διαγωγή στο σχολείο) αφού του έχει εξηγηθεί η σημασία της σημαίας, θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπος με το ερώτημα αν αισθάνεται Έλληνας. Αν η απάντησή του είναι καταφατική τότε βεβαίως και μπορεί και πρέπει να σηκώνει τη σημαία. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να παραχωρεί τη θέση του στον επόμενο.

Ποιος από εμάς θα ήθελε να σηκώνει τη σημαία ενός κράτους που το αισθάνεται ξένο; Ο μόνος λόγος για μια τέτοια πράξη θα ήταν η ικανοποίηση μιας προσωπικής φιλοδοξίας, γεγονός που καμιά σχέση δεν έχει με τη σημαία και την εθνική επέτειο.
Όσοι από εσάς δε συμπαθείτε τις ΗΠΑ (το 80% των Ελλήνων πιθανόν, οι υπόλοιποι αλλάξτε το παράδειγμα κατά βούληση), κάντε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σας. Θα θέλατε να σηκώνετε την σημαία των Η.Π.Α. σε μια εκδήλωση για την ημέρα της ανεξαρτησίας; Δε θα νοιώθατε αμήχανα;
Διαβάστε Περισσότερα!
Διαβάστε Περισσότερα!

Wednesday, March 4, 2009

Η εικόνα των εκπαιδευτικών στη σημερινή ελληνική κοινωνία

Δείτε το στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/03/blog-post_9425.html

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια συνεχώς αυξανόμενη απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού και της σημασίας του έργου που αυτός επιτελεί για την κοινωνία. Είναι απορίας άξιο, πώς χιλιάδες συνάνθρωποί μας, θεωρούν τους εκπαιδευτικούς τεμπέληδες, άχρηστους, αγράμματους κ.λ.π. Η νοοτροπία αυτή μάλιστα έχει διαποτίσει βαθιά ακόμη και τα στρώματα της νεολαίας. Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε γνωστό κινηματογράφο της Αθήνας μια παρέα παιδιών (μαθητές Λυκείου) που κάθονταν κοντά σε εμένα και την παρέα μου σχολίαζαν για έναν νέο καθηγητή τους λέγοντας τα εξής: “ε, και αυτός βλάκας θα είναι. Ποιος σοβαρός άνθρωπος γίνεται εκπαιδευτικός σήμερα;”


Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, κάντε μια “βόλτα” σε αναρτήσεις blogs. Θα δείτε δεκάδες άρθρα να συκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς (ιδιαίτερα των σχολείων) ως άχρηστους, αγράμματους, τεμπέληδες κ.λ.π. Σύμφωνοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το υλικό των καθηγητών των σχολείων δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Πολλοί θα έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους. Όμως γιατί αυτές οι γενικεύσεις; Δεν υπάρχουν ικανοί εκπαιδευτικοί με όρεξη για τη δουλειά τους; Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είχαν ευκαιρία να δουλέψουν αλλού, αλλά προτίμησαν την εκπαίδευση γιατί τους άρεσε; Ας δούμε μερικούς μύθους που κυκλοφορούν στην ελληνική κοινωνία.

1. Αναφέρεται ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δουλεύουν πολύ λίγο, μόνο 21 ώρες τη βδομάδα (οι οποίες μειώνονται με τα χρόνια υπηρεσίας). Πράγματι, αυτό φαντάζει μηδαμινό μπροστά στις 40 ή και 60 ώρες που δουλεύουν οι συνάνθρωποί μας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όμως σκέφτεται κανείς πόσο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό είναι να κάνεις μια ώρα διδασκαλία σε μια τάξη, σε σχέση με μια ώρα δουλειάς γραφείου; (και δεν αναφερόμαστε καν στις ώρες που χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το μάθημα, τις σημειώσεις, τα διαγωνίσματα κ.λ.π.) Όλοι οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν το ίδιο ωράριο (σε μερικές έχουν και μικρότερο) και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Γιατί οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες;

2. Έχετε δει τους μισθούς των εκπαιδευτικών; Πληρωνόμαστε λιγότερο από τους οδηγούς λεωφορείων, λιγότερο από ορισμένες καθαρίστριες σε οργανισμούς και Υπουργεία. Αυτό θέλετε για τον εκπαιδευτικό που μαθαίνει τα παιδιά μας γράμματα; Ξέρετε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη είναι 2 με 2.5 φορές υψηλότεροι;

3. Κάνουμε πολλές διακοπές... Ε, μα τι πρέπει να γίνει; Μήπως να φέρνουμε τα παιδιά και το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα για μάθημα; Η διαδικασία μάθησης είναι επίπονη, τόσο για τον μαθητή όσο και για τον καθηγητή. Χωρίς αυτές τις παύσεις θα κατέρρεαν και οι δύο. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τις ίδιες διακοπές έχουν...

4. Μια από τις κύριες πηγές δυσαρέσκειας προς τον κλάδο είναι (ας μη γελιόμαστε) η ύπαρξη της μονιμότητας. Αυτό πράγματι αποτελεί και το κυριότερο “πλεονέκτημα” της δουλειάς μας. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας, επειδή δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (ας είναι καλά ο νεοφιλελευθερισμός) το βλέπουν αυτό αρνητικά. Όμως, ας μην ξεχνάμε τι πέρασε ένας εκπαιδευτικός για να κερδίσει την περιβόητη μονιμότητα. Συνεχείς εξετάσεις επί 4-5 χρόνια μέσα σε Λύκειο, Πανελλαδικές, Πανεπιστήμιο. Μετά πάλι εξετάσεις στον ΑΣΕΠ. Και όποιος καταφέρει να διοριστεί πρέπει για κάποια χρόνια να κάνει το γυρολόγο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Φτάνεις τα 40 και αν είσαι τυχερός έχεις κατασταλάξει...

Που καταλήγουμε; Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί πληρώνονται πολύ λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους (ούτε τα μισά), δουλεύουν υπό πολύ πιο αντίξοες συνθήκες (τάξεις με διπλάσιο αριθμό παιδιών από ότι στην Ευρώπη, σχολεία άθλια κ.λ.π.) και έχουν και να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα πολλές φορές από την ίδια την κοινωνία.

Τελικά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην πολιτεία! Κατάφεραν να βρουν τους τέλειους αποδιοπομπαίους τράγους για τη δική τους ανικανότητα και αδιαφορία. Κανείς δε μιλάει για την έλλειψη χρηματοδότησης στην Παιδεία. Κανείς δε μιλάει για την κομματικοποίηση της Παιδείας ειδικά στις θέσεις των ανώτερων στελεχών. Όλοι όμως έχουν κάτι να πούνε για την ανικανότητά των εκπαιδευτικών...
Διαβάστε Περισσότερα!

Friday, February 27, 2009

Μαθηματικός Διαγωνισμός Καγκουρό. Ενίσχυση Μάθησης ή επιχειρηματική δράση μέσα στο σχολείο;

Δείτε το και στο http://paideia-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_6633.html

Θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με το Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό Καγκουρό που διοργανώνει μια εταιρεία για τους έλληνες μαθητές στις 21 Μαρτίου. Πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να δείτε από το site της εταιρίας (εδω). Το ΥΠΕΠΘ έχει στείλει μια εγκύκλιο που πληροφορεί τα σχολεία και τους καθηγητές για τον διαγωνισμό.

Οι μαθητές για να συμμετέχουν πρέπει να πληρώσουν μια συνδρομή 10 ευρώ ο καθένας. Όσοι εκπαιδευτικοί δεχθούν να συμμετάσχουν ως διοργανωτές, επιτηρητές κ.λ.π. θα πληρωθούν συμβολικά (με ένα βασικό ποσό και 1.5 ευρώ για κάθε μαθητή του σχολείου τους που θα μετέχει στο διαγωνισμό). Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα χρήματα συμμετοχής των μαθητών θα διατεθούν για την πληρωμή των καθηγητών και για τα έπαθλα των νικητών του διαγωνισμού. Υποστηρίζει επίσης ότι ο διαγωνισμός είναι παγκόσμιος και βοηθάει τα παιδιά να αγαπήσουν τα μαθηματικά.

Ήδη βέβαια έχουν αρχίσει αντιδράσεις από τοπικές ΕΛΜΕ οι οποίες ως συνήθως είναι τουλάχιστον υπερβολικές (δείτε εδώ)

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι οι διαγωνισμοί ενισχύουν τη θέληση για μάθηση μερικών μαθητών, όμως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει λίγο περίεργα χαρακτηριστικά.

1) Η συνδρομή που πρέπει να πληρώσουν οι μαθητές αφήνει κάποια ερωτηματικά. Εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι και θεωρούμε ότι πράγματι η εταιρεία δεν κάνει το διαγωνισμό απλά για να έχει κέρδος.
2) Ο εκπαιδευτικός πληρώνεται με 1.5 ευρώ / μαθητή. Αυτό ακούγεται λίγο κάπως.. Θα γίνουμε πωλητές προϊόντων ιδιωτικών εταιρειών στο τέλος; Δεν ξέρουμε κατά πόσον είναι ηθικό να μπουν οι εκπαιδευτικοί σε μια τέτοια διαδικασία, δεδομένης της επιρροής που έχουν στα παιδιά.
3) Αν το υπουργείο θεωρεί ότι τέτοιοι διαγωνισμοί είναι καλοί (και πράγματι είναι) γιατί δεν τους οργανώνει το ίδιο και το αφήνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις; Μήπως αυτό είναι ένα ακόμη μέτρο προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης;

Δεν θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων. Οι παραπάνω ερωτήσεις αποτελούν τροφή για σκέψη. Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Διαβάστε Περισσότερα!

Wednesday, February 25, 2009

Πρόταση του υπουργού να γίνουν 8ημερες οι εκδρομές στα σχολεία!!!!

Δείτε το και σχολιάστε και εδώ: http://paideia-gr.blogspot.com/2009/02/8_22.html

Η παρακάτω ανάρτηση έγινε από το troktiko (υπάρχει και στο Πρώτο Θέμα). Διαβάστε τη και δείτε το σχόλιό μας.

"Σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί ο εγχώριος τουρισμός ο Κώστας Μαρκόπουλος (υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης) θα εισηγηθεί να γίνουν 8ημερες οι 5νθημερες εκδρομές των μαθητών αν αυτοί επιλέξουν περιοχή εντός Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι θα τονωθεί ο τουρισμός που αναμένεται να έχει μεγάλη κρίση μετά το οικονομικό κραχ αλλά και όλα όσα συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι. Οι μαθητές πάνε τις πενθήμερες εκδρομές τους μετά το Πάσχα και αν επιλέξουν προορισμό εντός Ελλάδας θα έχουν δυο ημέρες επιπλέον συν μια μπόνους. Σύνολο 8 ημέρες. Όμως και τα πρακτορεία ταξιδίων θα κάνουν δώρο 3 επιπλέον ημέρες σε όσους επιλέγουν Ελλάδα και έτσι θα γίνουν και εκεί 8αημερα τα πακέτα. Μακάρι."


σχόλιο paideia-gr: Βλέπετε με τι τρόπο αντιμετωπίζει η πολιτεία τα θέματα Παιδείας; Θέλουν να κάνουν τις εκδρομές 8ήμερες, απλά για να τονώσουν τον τουρισμό. Και βέβαια δε μιλάμε για τους μικρούς επιχειρηματίες-ξενοδόχους που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται τους μαθητές, χρηματίζοντας 15μελή, στοιβάζοντας τα παιδιά σε χώρους ακατάλληλους κ.λ.π.
Και ούτε λόγος να γίνεται για χαμένα μαθήματα... Έχουμε εκδρομές, συνεδριάσεις ΕΛΜΕ, γιορτές, πανηγύρια... Δεν περνάει ούτε μια βδομάδα που να μην χάνεται μάθημα για ανούσιους λόγους. Τι πειράζει να χάνουμε τρεις μέρες παραπάνω; Ας είναι καλά τα φροντιστήρια!

Είναι δυνατόν να περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους να χειριστούν τον διάλογο για την Παιδεία; Μόνο περισσότερα κακά μπορούν να φέρουν!


Διαβάστε Περισσότερα!

Συνδικαλιστές-αιρετοί: το αίσχος της εκπαίδευσης

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/01/blog-post_4078.html

Ρίχνοντας μία ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών για αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης, πραγματικά καταλαμβάνεται κανείς από θλίψη παρατηρώντας πως οι εκλεγόμενοι είναι ταυτόχρονα και συνδικαλιστές! Και το τραγικότερο ακόμη είναι πως αυτό πλέον θεωρείται φυσικό και δεν προβληματίζει παρά ελάχιστους εκπαιδευτικούς! Οι περισσότεροι πλέον αδυνατούν ακόμη και να κατανοήσουν τις εξαρτήσεις και τους μηχανισμούς κομματικής συγκέντρωσεις κουκιών που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση! Η κομματοκρατία ίσως βασιλεύει στην εκπαίδευση σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο υπόλοιπο δημόσιο!...

Ο μέχρι την προηγούμενη μέρα συνδικαλιστής γίνεται ξαφνικά μέλος της διοίκησης· θα πει κανείς "μα είναι εκλεγμένος από τους συναδέλφους". Ε, και; Είναι ή δεν είναι διοίκηση; Και βέβαια μετά από αιρετός συνεχίζει την καριέρα του και μόλις το κόμμα του γίνει κυβέρνηση καθίσταται προϊστάμενος ή διορισμένο μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου. Αν μάλιστα έχει και κάνα διδακτορικό της πλάκας, σαν και αυτά που δυστυχώς συνεχίζουν να δίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε κομματόσκυλα, τότε πάει για περιφερειάρχης, σύμβουλος και τέλος σύμβουλος του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Και μετά ψάχνουμε να βρούμε γιατί στα σχολικά βιβλία το "Άξιον εστί" αποδίδεται στο Ρίτσο...

Εάν ο κλάδος δεν αποφασίσει ότι όποιος είναι συνδικαλιστής θα είναι μόνο συνδικαλιστής και δεν αρχίσει να ψηφίζει ανθρώπους που δεν είναι κομματόσκυλα, αλλά αντιπροσωπεύουν ανεξάρτητες κινήσεις -όχι οπωσδήποτε αριστερές- δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η εκπαίδευσή μας και να αποκατασταθεί το κύρος του εκπαιδευτικού στην κοινωνία!


Διαβάστε Περισσότερα!

Άποψη του paideia-gr για το Πανεπιστημιακό Άσυλο

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/01/paideia-gr.html

Όπως ίσως ξέρετε εδώ και 10 περίπου μέρες έχουμε ξεκινήσει μια διαδικτυακή ψηφοφορία-συζήτηση γύρω από το θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Περιμέναμε να ακούσουμε λίγο τις απόψεις που θα καταγραφούν για να πούμε και εμείς τη δική μας.

Καταρχήν ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε υπέρ της πλήρους κατάργησης του ασύλου. Θεωρούμε ότι τέτοιοι θεσμοί (όπως και η βουλευτική ασυλία αλλά και άλλοι) καλώς υπάρχουν. Άλλωστε η δημοκρατία πρέπει να έχει δικλείδες ασφαλείας.
Από την άλλη όμως στην Ελλάδα ζούμε τα τελευταία χρόνια την φασιστικού τύπου κατάλυση ορισμένων θεσμών από συγκεκριμένες ακραίες κοινωνικές ομάδες.... Η καταστροφή δημόσιας περιουσίας από ανεγκέφαλους βαφτίζεται «εξέγερση», η κατάληψη κτιρίων από εξωπανεπιστημιακές ομάδες «ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Ακόμα και ακραία παραδείγματα όπως στην ΑΣΟΕΕ που είχε καταληφθεί επί μέρες από άτομα που καμιά σχέση δεν είχαν με τον χώρο (και δεν άφηναν ούτε τους φοιτητές να μπουν μέσα) περνάνε χωρίς κάποια αντίδραση από τους κρατικούς μηχανισμούς.
Δηλαδή πλέον την προστασία του ασύλου εκμεταλλεύονται μόνο οι κουκουλοφόροι, οι κάθε είδους «εκτός νόμου» έμποροι (αντιγραμμένα CD, τσάντες κ.λ.π. – αυτοί βέβαια δεν ενοχλούν κανέναν, το αντίθετο), χρήστες και έμποροι ναρκωτικών, ακόμα και πολίτες που κάνουν κόντρες με τα αμάξια ή τα μηχανάκια. Από την άλλη, τα μέλη ΔΕΠ, οι μεταπτυχιακοί, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι ερευνητές και οι επιστημονικοί συνεργάτες που εργάζονται στο χώρο αυτό, πολλές φορές βλέπουν τα δικαιώματά τους (στη δουλειά, στην εκπαίδευση και αλλού) να καταπατούνται. Δεν είναι υπερβολικό να αναφέρουμε πόσοι και πόσοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού γελάνε με αυτά τα φαινόμενα και ούτε διανοούνται να επιστρέψουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σκεφτείτε λίγο το εξής σενάριο: Κατεβαίνουν ακροδεξιοί για να διαμαρτυρηθούν για κάτι και αποφασίζουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο. Κάνουν καταστροφές βάζουν φωτιές κ.λ.π. Δεν θα πρέπει να εισβάλλουν αστυνομικοί για να τους βγάλουν έξω έστω και με τη βία? Οι περισσότεροι πολίτες σε μια τέτοια περίπτωση θα απαντούσαν καταφατικά. Ακόμα και κάποιοι αριστεροί που «κόπτονται» για το Άσυλο. Κι όμως όταν κατεβαίνουν ακροαριστερές ομάδες και κάνουν τα ίδια κανείς δε μιλάει για να μη χαρακτηριστεί δεξιός. Ακόμα και η κα Διαμαντοπούλου που βγήκε και είπε τα αυτονόητα χαρακτηρίστηκε από μερικούς στο ΠΑΣΟΚ ως «φέρουσα δεξιές απόψεις». Είναι δηλαδή καλύτερα να βλέπουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να υποβιβάζονται χρόνο με το χρόνο και την περιουσία του ελληνικού λαού να καταστρέφεται;

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να διορθωθεί η κατάσταση;
Μια πρώτη απάντηση είναι ότι πρέπει απλά να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι. Το σημερινό νομικό πλαίσιο (αν και όχι τέλειο) προσφέρει αρκετά μεγάλη προστασία. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας εισαγγελέας δεν πρόκειται να πάρει το βάρος της απόφασης της άρσης του ασύλου, ειδικά όταν παρατηρεί ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα. Ευτυχώς το τελευταίο διάστημα πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν θέσεις που δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Τόσο οι δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου, όσο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Παπανδρέου κινούνται σε ένα πλαίσιο προστασίας των Πανεπιστημίων από τέτοια φαινόμενα. Στο ίδιο κλίμα (αν και σαφώς πιο «οξυμένες») είναι οι απόψεις του κ. Καρατζαφέρη. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση (άραγε θα συνέβαινε το ίδιο αν στη θέση των αναρχικών ήταν χρυσαυγίτες;).
Δεύτερον, πρέπει η αστυνομία να σταματήσει να αφήνει τους κουκουλοφόρους να εισέρχονται άνετα σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ειδικά όταν ξέρει ότι πρόκειται να γίνει πορεία, μπορεί άνετα να τους αποκλίσει την πρόσβαση. Επίσης δεν είναι κακό να αποκτήσουν εσωτερική ασφάλεια μερικά ιδρύματα της χώρας από άοπλους άνδρες, όπως γίνεται άλλωστε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτή την πρόταση έκανε άλλωστε και η κα Διαμαντοπούλου και έπεσαν να την φάνε… Δηλαδή όλες οι άλλες χώρες είναι φασιστικές και μόνο εμείς έχουμε δημοκρατία;;
Τρίτον, χρειάζονται κάποιες αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα. Καταρχήν δεν έχει κανένα νόημα «άσυλο» σε δρόμους και πεζοδρόμια. Όπως πολύ σωστά είχε παρατηρήσει ο κ. Πάγκαλος σε τηλεοπτική εκπομπή, οι αγώνες για το πανεπιστημιακό άσυλο έγιναν για να υπάρχει ελεύθερη έκφραση ιδεών μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους (αμφιθέατρα κ.λ.π.) και όχι στα βουνά της Καισαριανής σε δρόμους που ανήκουν από κοινού σε Πανεπιστήμιο και Δήμους και σε πεζοδρόμια.
Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που ίσως είναι αναγκαίες. Πολλές από αυτές πρότειναν αναγνώστες μας με μηνύματά τους. Άλλωστε και οι προηγούμενες απόψεις-σκέψεις δεν είναι αποκλειστικά δικές μας. Αναφέρονται και αλλού. Δεν διεκδικούμε την πατρότητά τους.


Διαβάστε Περισσότερα!

Κόλπο Γκρόσο από Καραμανλή για να εξευμενίσει τη νεολαία...

Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει, τελικά τη βρήκε τη λύση ο πρωθυπουργός.
Τοποθέτησε τον Άρη Σπηλιοτόπουλο για υπουργό Παιδείας. Σου λέει, χιλιάδες κοριτσάκια είναι ερωτευμένα με τον Άρη, ποια θα κατέβει να διαμαρτυρηθεί εναντίον του; Δεν σκέφτηκε όμως τα αγόρια.. Έπρεπε να τοποθετήσει την Έλενα Ράπτη ως υφυπουργό. Τότε πραγματικά θα είχαν σταματήσει οι μαθητικές κινητοποιήσεις αυθωρεί και παραχρήμα!
Το paideia-gr.blogspot.com σε αποκλειστικότητα παρουσιάζει τα μπλουζάκια που θα σαρώσουν στις φετινές πενθήμερες εκδρομές! Κάντε κλικ για να τα δείτε...



Διαβάστε Περισσότερα!

Διάλογος για την Παιδεία, ή άλλη μια χαμένη ευκαιρία;

Αυτές τις μέρες πρόκειται να αρχίσει (σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη αλλά και τον πρωθυπουργό) ο ανοικτός διάλογος για την Παιδεία και ειδικότερα για την αναμόρφωση του Λυκείου και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μια ευκαιρία τα κόμματα να κάτσουν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στρατηγική η οποία να μην αλλάζει κάθε φορά που γίνεται αλλαγή κυβέρνησης. Θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί και η πρόταση του κ. Πάγκαλου για υπουργό κοινής αποδοχής σε αυτό το νευραλγικό τομέα στο μέλλον. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πόσο έχει πληρώσει η Παιδεία τους "πειραματισμούς" που έγιναν από διάφορους υπουργούς, άσχετους συνήθως με τον τομέα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους προβολή....

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι τα πολιτικά κόμματα δεν είναι ώριμα ακόμη για να προχωρήσουν σε τέτοιες πολιτικές κινήσεις, αφού ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξουσία από ότι για το καλό του τόπου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ούτε και αυτή τη φορά θα προκύψει κάτι αξιόλογο. Ενδεικτικά είναι τα πρώτα σημάδια από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα ο υπουργός και η κυβέρνηση:

1) Ανακοινώνουν την έναρξη του διαλόγου χωρίς να κάνουν ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση (όπως πολύ σωστά παρατήρησε η υπεύθυνη θεμάτων Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντοπούλου)... Ας ελπίσουμε ότι το "προσωπικό" ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο θέμα (ζήτησε ο ίδιος διάλογο στη βουλή) είναι ουσιαστικό και όχι πυροτέχνημα πολιτικών σκοπιμοτήτων.

2) Αφήνουν να αιωρούνται στον αέρα φιλοσοφικές ιδέες για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αναφέρομαι κυρίως στις φήμες περί ελεύθερης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια (ιδέα που κατεξοχήν υποστηρίζει ο γνωστός κ. Βερέμης). Πώς θα γίνει αυτό στα ήδη προβληματικά ελληνικά Πανεπιστήμια, με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού κανείς δε μας λέει βέβαια...

3) Μειώνουν το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την Παιδεία στο 3,07%! Αλήθεια ακούσατε κανέναν να διαμαρτύρεται γι αυτό;

4) Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υποβαθμίσουν το ρόλο του ΑΣΕΠ.


Το ΠΑΣΟΚ:

1) Έσπευσε να προκαταλάβει την αποτυχία του διαλόγου πριν καλά καλά αρχίσει, δείχνοντας τις προθέσεις του.

2) Υπεύθυνη θεμάτων Παιδείας στο ΠΑΣΟΚ είναι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Συμπαθέστατη και σοβαρή πολιτικός κατά τα άλλα, όμως ουδεμία σχέση έχει με τον κλάδο. Το ίδιο ισχύει και για το Στυλιανίδη βέβαια. Δεν είναι καιρός να αναλάβουν επιτέλους αυτές τις θέσεις άνθρωποι που γνωρίζουν μερικά πράγματα παραπάνω για τον κλάδο;

3) Αναμασά την γνωστή καραμέλα του 5% για την Παιδεία λες και δεν ήταν τόσο καιρό στην εξουσία και δε μπορούσαν να το εφαρμόσουν... (Μήπως ο κ. Παπανδρέου είχε διατελέσει και υπουργός Παιδείας κάποτε;)

Είναι καιρός τα δύο μεγάλα κόμματα να σοβαρευτούν και να αντιμετωπίσουν το θέμα με την προσοχή που του αρμόζει. Η Παιδεία δε μπορεί να αντέξει περισσότερους πειραματισμούς!

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
Διαβάστε Περισσότερα!

Η συνεχής Απαξίωση του ΑΣΕΠ

http://paideia-gr.blogspot.com/2008/11/blog-post.html

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Πολλοί πιστέψαμε πως (επιτέλους) θα πάψει η αδικία της επετηρίδας που απέκλειε τους νέους πτυχιούχους (ανεξαρτήτως ικανοτήτων) από ένα μεγάλο μέρος της αγοράς εργασίας και πως ίσως θα έμπαιναν και κάποιοι ικανότεροι άνθρωποι στην εκπαίδευση χωρίς να χρησιμοποιήσουν πολιτικό βύσμα… Και πράγματι, παρά τις εποχές ΠΑΣΟΚ (όπου όλοι γνωρίζαμε τις φήμες για αλλαγή της βαθμολογίας του γραπτού μέσω της μηχανοργάνωσης του ΑΣΕΠ, ακόμα και για γνώση θεμάτων από ημετέρους πριν να δοθούν στους υποψηφίους), παρά το φρούτο της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) – Ενισχυτικής Διδασκαλίας και άλλων παρόμοιων μέτρων χωρίς κριτήρια που προωθούν ημετέρους κάθε είδους στον πίνακα των αναπληρωτών, αρκετοί νέοι εκπαιδευτικοί στήριξαν και στηρίζουν το διορισμό τους σε αυτό το διαγωνισμό.

Παρ’ όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια ζούμε μια συνεχή υποβάθμιση του διαγωνισμού. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνέχισε το έργο σε αυτό τον τομέα με ακούραστους ρυθμούς. Για όσους δεν γνωρίζουν το θέμα αναφέρω ότι ο νόμος λέει ότι το 60% των εκπαιδευτικών κάθε έτος πρέπει να διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ και το 40% από τον πίνακα των αναπληρωτών (η μοριοδότηση σε αυτόν τον πίνακα γίνεται μέσω ωρομίσθιας διδασκαλίας, ΠΔΣ, αριθμός παιδιών, ακόμα – ευτυχώς – και από βαθμολογίες προηγουμένων ΑΣΕΠ, δηλαδή σε κάποιο ποσοστό εξαρτάται και από το «βύσμα» κάποιου). Η κυβέρνηση δεν το άλλαξε αυτό (για την ώρα), παρά τις παραινέσεις ορισμένων που φαίνεται ότι προτιμάνε να διορίζονται με αδιαφανείς τρόπους. Ακόμα και οργανώσεις εκπαιδευτικών (βλέπε Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών) το έχουν σαν ένα από τα κύρια αιτήματά τους (ζητάνε 50% 50% για αρχή…). Ποια μέτρα λοιπόν ελήφθησαν (όχι μόνο από τη ΝΔ) για να μειώσουν τεχνητά το ποσοστό του ΑΣΕΠ? Αναφέρω ενδεικτικά:

1) Δημιουργήθηκε λίστα εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Κάθε χρόνο διορίζεται ένα ποσοστό από αυτούς.
2) Εφευρέθηκε το πρωτοφανές μέτρο του διορισμού των πολυτέκνων. Όποιος κάνει 4 παιδιά διορίζεται στην εκπαίδευση και μάλιστα σε όποιο σχολείο θέλει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συνάδελφοι με χρόνια προσφοράς έχασαν την οργανική τους θέση (την οποία κέρδισαν μετά από χρόνια περιφοράς σε απομακρυσμένα σχολεία) επειδή νεοδιόριστος πολύτεκνος διάλεξε το σχολείο τους. Αλήθεια γιατί δε διορίζονται πολύτεκνοι και σε άλλους τομείς του δημοσίου; Όπως στα υπουργεία ή τους δήμους; Αυτό δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης της παιδείας από τον εκάστοτε υπουργό. Γιατί κάποιος που κάνει 4 παιδιά είναι καλύτερος εκπαιδευτικός από κάποιον που παλεύει για το διορισμό του επί χρόνια;
3) Η τελευταία εφεύρεση του υπουργού είναι η λίστα των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας. Και αυτοί διορίζονται κάθε χρόνο πλέον…

Αποτέλεσμα: Το ποσοστό των διοριστέων μέσω ΑΣΕΠ κάθε χρόνο όλο και μικραίνει. Παρακάτω παραθέτω τους αριθμούς διοριστέων σε τρεις κλάδους (πηγή ΥΠΕΠΘ: http://www.ypepth.gr/el_ec_category8983.htm):

1. ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ – ΠΕ02
30μηνο 71 διοριστέοι
24μηνο 152 διοριστέοι
Εν. Πίνακας 280 διοριστέοι
Πολύτεκνοι 59 διοριστέοι
-------------------------------------------------------
Σύνολο 526 διοριστέοι 55,6%

ΑΣΕΠ 2006 420 διοριστέοι 44.4%



2. Μαθηματικοί – ΠΕ03
30μηνο 7 διοριστέοι
24μηνο 26 διοριστέοι
Εν. Πίνακας 189 διοριστέοι
Πολύτεκνοι 231 διοριστέοι
-------------------------------------------------------
Σύνολο 246 διοριστέοι 46,5%

ΑΣΕΠ 2006 283 διοριστέοι 53,5%


3. Φυσικοί – ΠΕ04.01
30μηνο 40 διοριστέοι
24μηνο 37 διοριστέοι
Εν. Πίνακας 94 διοριστέοι
Πολύτεκνοι 25 διοριστέοι
-------------------------------------------------------
Σύνολο 188 διοριστέοι 57,1%

ΑΣΕΠ 2006 141 διοριστέοι 42,9%


Παρατηρείστε ότι για παράδειγμα στους Φιλολόγους το ποσοστό διοριστέων μέσω ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι 60%, αλλά είναι πολύ κάτω του 50% (ακόμα και αν δεν πάρουμε υπ’ όψιν τους πολύτεκνους). Το ίδιο συμβαίνει και στους Φυσικούς. Στον κλάδο των Μαθηματικών τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. (Το 60-40 ισχύει στο περίπου αν δεν λάβετε υπ’ όψιν τους 30μηνίτες τους 24μηνίτες κ.λ.π.. Ο υπουργός έχει καλυμμένα τα νώτα του…)
Σαν να μην έφτανε αυτό όσοι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ μπαίνουν τελευταίοι στις προτιμήσεις για περιοχή διορισμού (έτσι για τιμωρία…) με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα πιο απομακρυσμένα σχολεία.

Η απαξίωση του διαγωνισμού συνεχίζεται και φέτος. Ενώ δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι βασισμένοι σε δηλώσεις και πληροφορίες από μέλη του ΑΣΕΠ περίμεναν τον διαγωνισμό στις αρχές του 2006 και σκέφτονταν να εκμεταλλευτούν τις διακοπές των Χριστουγέννων για να διαβάσουν (άλλωστε οι περισσότεροι δουλεύουν είτε σε φροντιστήρια είτε σε σχολεία), βρίσκονται για άλλη μια φορά προ εκπλήξεων. Η μανία του νέου υπουργού ώστε να γίνουν «όλα στην ώρα τους» οδήγησε σε νέα ημερομηνία 21/12/2008. Ακόμα βέβαια δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο (Αλήθεια πόσους διαγωνισμούς ξέρετε όπου η ημερομηνία διεξαγωγής γίνεται γνωστή 25 μέρες πριν?? Φανταστείτε να γινόταν το ίδιο στους υποψήφιους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Να αποφάσιζε ξαφνικά τον Μάρτιο ο υπουργός ότι φέτος οι εξετάσεις θα γίνουν τον Απρίλιο και όχι τον Μάϊο…)

Σε όλα αυτά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είναι απλός παρατηρητής. Δεν θα έπρεπε να επέμβει για να σώσει το κύρος του οργανισμού; Το ίδιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απαξίωση – κατάργηση του ΑΣΕΠ τους βολεύει άλλωστε. Θα αυξήσει την πελατειακή σχέση με τους πολίτες… Ούτε τα κόμματα της Αριστεράς φαίνεται να ενδιαφέρονται (άλλωστε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και τα πρώτα βύσματα ανεξαρτήτως κυβέρνησης)… Υπάρχει ελπίδα για εμάς τα κοροΐδα που θέλουμε να βρούμε δουλειά με βάση τις ικανότητές μας?? Ελπίζω ο υπουργός να αλλάξει τακτική.


Διαβάστε Περισσότερα!